Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

О.З.  [ Beta ]

12. 01. 2023. 18:14 >> 18:10
2

SAVJETNIK STEJT DEPARTMENTA U BEOGRADU

Vučić razgovarao sa Derekom Šoleom i pozvao SAD da utiču na Prištinu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u razgovoru sa savjetnikom Stejt departmenta Derekom Šoleom pozvao SAD da podstaknu Prištinu da ispuni preuzete obaveze u skadu sa prihvaćenim i potpisanim sporazumima i da nastavi dijalog sa Beogradom.

"Izrazio sam očekivanje da SAD prepoznaju napore Srbije u očuvanju mira i stabilnosti u regionu, kao i da iskoriste svoj nesumnjivi uticaj i podstaknu Prištinu da ispuni preuzete obaveze u skadu sa prihvaćenim i potpisanim sporazumima, ali i da nastave dijalog u duhu iskrene i otvorene razmjene predloga za rješavanje konkretnih izazova", objavio je Vučić na Instagramu uz fotografiju sa američkim zvaničnikom.

Vučić je ocijenio da je razgovor sa Šoleom tokom radnog ručka bio "sadržajan i otvoren".

Iz Predsjedništva je saopšteno da je Vučić sa Šoleom razgovarao o situaciji na Kosovu, energetskoj bezbjednosti, regionalnom ekonomskom povezivanju i ulozi Srbije u očuvanju mira i stabilnosti u regionu, kao i o nastavku dijaloga pod okriljem EU u cilju normalizacije odnosa sa Prištinom.

Predsjednik Vučić je upoznao američkog zvaničnika sa razvojem događaja na Kosovu, istakavši da Srbija, kao i uvijek do sada, ozbiljno i odgovorno pristupa svakoj novoj eskalaciji do koje dolazi usjed jednostranih poteza privremenih institucija u Prištini, kao i da ostaje posvećena politici mira, stabilnosti, dijaloga i konstruktivnog stava prema svim otvorenim pitanjima, navodi se u saopštenju.

U saopštenju je takođe naglašeno da je Vučić od Šolea tražio da SAD utiču na Prištinu da ispuni preuzete obaveze.

Specijalni savjetnik Šole je naglasio da će SAD uvijek podržati sve napore koji se ulažu u cilju održanja mira i stabilnosti, istakavši da se njegova zemlja zalaže za stavljanje u fokus agende prema kojoj strane u dijalogu treba da se usmjere na razgovore o takozvanom francusko-nemačkom predlogu za rješavanje krize na Kosovu, kao i na brzo formiranje Zajednice srpskih opština, navodi se u saopštenju.

Vučić i Šole su razgovarali i o energetskoj bezbjednosti, inicijativama za regionalno povezivanje i jačanje saradnje između zemalja Zapadnog Balkana, kao i o neiskorišćenim potencijalima u razvoju bilateralne i ekonomske saradnje Srbije i SAD.

Kako se dodaje, sagovornici su konstatovali da je intenziviranje ukupnih bilateralnih odnosa zajednički strateški interes obje zemlje, te da treba dodatno unaprijediti napore obje strane ka još bržem i svestranijem jačanju saradnje u brojnim oblastima.

Vučić je, kako se navodi, izrazio posebno zadovoljstvo zbog sve većeg interesovanja američkih kompanija za ulaganje i poslovanje u Srbiji, kao i zbog činjenice da je poslovna elita SAD prepoznala odlične investicione potencijale Srbije, kao i stabilno poslovno okruženje u kojem strane kompanije uspješno privređuju već dugi niz godina.

Sagovornici su se saglasili da je jedan od temelja daljeg jačanja sveobuhvatnog partnerstva između Srbije i SAD čvrsto ekonomsko povezivanje i širenje poslovne saradnje u svim oblastima od obostranog interesa.

Osim sa Vučićem, američki zvaničnik u Beogradu se danas odvojeno sastaje i sa premijerkom Anom Brnabić i šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

Prije Beograda boravio je u Prištini gdje je odvojeno razgovarao sa premijerom i predsjednicom Kosova, Aljbinom Kurtijem i Vjosom Osmani, kao i sa predstavnicima opozicije i Srpske liste.

Posle tih sastanaka Šole je ponovio stav SAD da konačni sporazum treba da bude zasnovan "na međusobnom priznanju Kosova i Srbije". Rekao je i da je formiranje Zajednice srpskih opština "hitna stvar", ali da SAD ne podržavaju "stvaranje Republike Srpske na Kosovu" i da prilikom njenog formiranja "treba poštovati Ustav i kosovske zakone".

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније