Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

А.М. [ RTS ]

30. 01. 2023. 21:42   >>  21:32

FAJON O HAPŠENjU

"Slučaj ozbiljan i važan na međunarodnom nivou"

Slovenačka šefica diplomatije Tanja Fajon potvrdila je danas da su dvojica stranih državljana optuženih za navodnu špijunažu u korist Rusije uhapšeni i dodala da je taj slučaj ozbiljan i važan na međunarodnom nivou.

Tanja Fajon nije željela da odgovori na pitanje da li su navodni špijuni ruski državljani, niti da otkrije bilo kakve detalje o njihovom identitetu, prenosi slovenačka novinska agencija STA.

"Istraga je u toku, a organi za sprovođenje zakona rade svoj posao'', rekla je Fajon i dodala da ruski ambasador nije pozvan, niti je ruskoj ambasadi poslata protestna nota, navodi agencija.

Prethodno je slovenačka obavještajno-bezbjednosna služba uhapsila u Ljubljani dvojicu stranih državljana za koje se sumnja da su ruski špijuni.

Prema pisanju lista Delo, jedan od uhapšenih ima državljanstvo jedne od južnoameričkih zemalja, a navodno je bio prijavljen pod lažnim identitetom.

Pretkrivični postupak je pokrenut u Okružnom državnom tužilaštvu u Ljubljani na osnovu saopštenja slovenačke Obaveštajno-bezbednosne službe Sova.

Istraga se vodi zbog sumnje da je izvršeno krivično djelo špijunaža za stranu obavještajnu službu.

Vjeruje se da su dvojica ruskih agenata koji su radili u ulici Parma služili ruskoj vojnoj obavještajnoj službi GRU i da su djelovali kao dio špijunskog složenog programa koji kontraobavještajci u SAD nazivaju "ilegali" - špijuni koji se integrišu u lokalnu zajednicu kako bi je špijunirali i potencijalno pridobili neke od mještana.

Riječ je o visoko disperzovanoj mreži visoko obučenih "uspavanih agenata", koji uglavnom imaju lažne identitete i državljanstva trećih zemalja, često južnoameričkih država, a najčešće djeluju pod okriljem vojne obavještajne službe GRU.

Dvojici osumnjičenih za krivična djela špijunaže prijeti do osam godina zatvora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније