Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

М.М. [ Beta ]

26. 03. 2023. 12:27 >> 12:28

OD DANAS

Hrvatska: Na letovima aviona unutar Šengena bez graničnih kontrola

Na aerodromima u Hrvatskoj od danas su ukinute granične kontrole putnika na letovima unutar šengenskog prostora.

Hrvatska je 1. januara postala članica Šengena čime su ukinute kontrole na unutrašnjim kopnenim i morskim granicama.

Primjena šengenskih pravila na aerodromima iz tehničkih razloga bila je najavljena za 26. mart, kada je i početak ljetnjeg reda letenja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je s današnjim danom devet međunarodnih aerodroma u Hrvatskoj počelo punu primjenu Šengenske pravne tekovine. To su aerodromi u Zagrebu, Dubrovniku, Splitu, Zadru, Puli, Rijeci, Osijeku, na Malom Lošinju i na Braču.

U saopštenju MUP Hrvatske se ističe da će od ukupnog broja putnika u vazdušnom saobraćaju u prosjeku 70 odsto biti putnici unutar Šengena, a 30 odsto van tog prostora. Izuzetak je aerodrom u Dubrovniku gdje je podjednak broj obje grupe putnika.

MUP dodaje da će na aerodorima biti ostvareni svi tranzicijski planovi i obavljena sva potrebna infrastrukturna prilagođavanja u cilju definisanja tokova putnika, odnosno odvajanja Šengen i Non-Šengen letova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније