Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Slobodna Evropa ]

26. 03. 2023. 17:50   >>  17:59 12

DAČIĆ

"U interesu je Srbije da ne uvodi sankcije Rusiji"

Srbija je ostavila otvorenu mogućnost da odluka o uvođenju sankcija Rusiji bude promijenjena, ako srpska privreda i građani počnu da trpe nepopravljivu štetu, rekao je ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić.

"Pošto je odluka (Savjeta za nacionalnu bezbjednost, op.a) još na snazi, to znači da nemamo još taj slučaj", rekao je Dačić za "Kurir" 26. marta, i dodao da je u interesu Srbije da ne uvodi sankcije Rusiji.

Naveo je, ipak, i da prate kako se ta odluka reflektuje na srpsku ekonomiju.

Srbija do sada, uprkos svim pozivima država Zapada, nije uvela sankcije Rusiji, iako je i glasanjem za rezolucije u Ujedinjenim nacijama (UN) potvrdila da osuđuje invaziju.

Prema Dačićevim navodima, osim pritisaka na Srbiju zbog neuvođenja sankcija, smanjena je i spoljnotrgovinska razmjena Rusije i Srbije, dok je, kako kaže, "u nekim zapadnim zemljama koje su uvele sankcije Rusiji, povećana".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedjelju, 26. marta, da Srbija već godinu dana "uspijeva da izdrži pritiske" i ne uvede sankcije.

On je rekao da Srbija još nije uvela sankcije Rusiji, iako su pojedini opozicioni političari najavljivali da bi to moglo da se desi dan nakon izbora u aprilu 2022. godine.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније