Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

М.М.Љ. [ Beta/Anadolija ]

03. 04. 2023. 11:28 >> 11:28
4

SUĐENjE

Tači i saoptuženi za zločine OVK izjasnili se da nijesu krivi

Na početku suđenja u predmetu “Tači i ostali" u Specijalizovanim vijećima Kosova u Hagu, bivši čelnici Oslobodilačke vojske Kosova, koji su optuženi za ratni zločin i zločine protiv čovječnosti, ponovo su se izjasnili da nisu krivi po svim tačkama optužnice, javlja Anadolija.

 

Odgovarajući na pitanje sudije da li razumije optužnicu, koja je djelimično izmijenjena od njegovog prvog izjašnjavanja o krivici, bivši politički lider Oslobodilačke vojske Kosova Hašim Tači odogovorio je:

"Razumijem. Nisam uopšte kriv."

Takođe, Tači je potvrdio svoju prvu izjavu pred sudom da nije kriv po svim tačkama optužnice, koje mu se stavljaju na teret.
I ostali optuženi u predmetu “Tači i ostali”, Kadri Veselji, Redžep Selimi i Jakup Krasnići ponovo su se izjasnili da nisu krivi po optužnici.

Nakon izjašnjavanja optuženih, Specijalizovano tužilaštvo je započelo uvodnu riječ, za šta mu je odobreno najviše pet sati.

Zatim će uvodnu riječ pročitati i zastupnik žrtava, koji na raspolaganju ima 45 minuta.

Nakon toga, svaki od četiri tima odbrane dobiće priliku da iznese uvodnu riječ. Njihovo izlaganje zakazano je za 4. april.

Iskaz prvog svedoka optužbe planiran je za 11. april.

Raspravno vijeće kojim predsjedava američki sudija Čarls Smit (Charles Smith), odredilo je tužiocima rok do aprila 2025. da ispitaju više od 300 svedoka protiv Tačija i saoptuženih.

Optužnica Tačija (54), Veseljija (55), Seljimija (52) i Krasnićija (72) tereti za zlodjela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Tužioci su nedavno objavili identitet 75 žrtava, od kojih je 51 bila srpske nacionalnosti. U pritvorima OVK stradala su i 23 Albanca i jedan Rom.

Identitet još 25 žrtava biće objelodanjen tokom procesa.

U 10 tačaka Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dvije tačke).

Ta krivična djela kvalifikovana su u šest tačaka kao zločini protiv čovječnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Po optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad cijelim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala protivnicima - Srbima, Romima i Albancima proglašenim za "izdajnike", "špijune" i "kolaborante" sa srpskim vlastima.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK: Azem Sulja (Syla), Ljah Brahimaj (Lahi), Fatmir Ljimaj (Limaj), Sulejman Seljimi (Sylejman), Rustem Mustafa (Rrustem), Šukri Buja (Shukri), Ljatif Gaši (Latif Gashi) i Sabit Geci.

Optuženi su, u vrijeme obuhvaćeno optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovjednik, Veselji kao šef obavještajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obavještajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portparol.

Svi optuženi koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra 2020, izjavili su u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tači i saoptuženi su od hapšenja u sudskom pritvoru u Sheveningenu (Scheveningen), a sud, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova, više puta je odbio njihov zahtjev da budu privremeno oslobođeni.

Pored predsjedavajućeg Smita, u veću koje će suditi Tačiju i saoptuženima su još sudije Kristof Bart (Christoph Barthe) iz Njemačke i Ginel Metro (Guenael Metraux) iz Švajcarske. Rezervni sudija je Fergal Gejnor (Gaynor) iz Republike Irske.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније