Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Б.Ч.Ј. [ Beta ]

06. 04. 2023. 17:45 >> 17:44

PENDAROVSKI

"Bugarski zahtjev skandalozan, to ne rade ni okupatori"

Predsjednik Sjeverne Makedonije, Stevo Pendarovski, ocijenio je danas kao skandalozan zahtjev Bugarske da učestvuje u procesu promjene Ustava Sjeverne Makedonije, što je uslov da njegova zemlja počne drugu fazu pregovora sa Evropskom unijom.

"Takve zahtjeve ne postavljaju ni okupatori zemljama, terotorijama ili državama koje okupiraju. U 21. vijeku neprimjereno je da tražite da se miješate u unutrašnje političke i ustavnopravne prcese bilo koje države", rekao je Pendarovski novinarima.

Predsjednik Sjeverne Makedonije je istakao da je "na mjestu" odgovor Ministarstva spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Sofiji da je proces ustavnih izmjena unutrašnje pitanje, koje je kao obaveza povezano sa pristupnim pregovorima za članstvo u EU, i da ne postoji mogućnost da se Bugarska uključi u to.

S tim odgovorom Bugarskoj u potpunosti se saglasio i premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski i naglasio da je riječ o odluci koja je isključivo u nadležnosti Ministarstva pravde, političkih partija i parlamenta.

Šef bugarske diplomatije Milkov je juče rekao da bi Bugarska željela da bude uključena i konsultovana u procesu upisivanja Bugara u Ustav Sjeverne Makedonije. To je, kako je rekao Milkov u Sofiji, prenio makedonskom ministru spoljnih poslova Bujaru Osmaniju na jučerašnjem bilateralnom sastanku.

Po Ministarstvu spoljnih poslova Sjeverne Makedonije, takav zahtjev nije stigao, niti su o tome razgovarali ministri Osmani i Milkov.

Sjeverna Makedonija je u julu prošle godine u Briselu počela prvu fazu pregovora sa EU, u kojoj se spovodi skrining koji bi trebalo da bude završen do novembra, ali je uslov za drugu međuvladinu konferenciju i otvaranje poglavlja o unošenju Bugara u Ustav.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније