Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

А.М.

26. 05. 2023. 19:15 >> 19:32

AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR

Blinken pozvao Kurtija da hitno obustavi nasilje na sjeveru Kosova

Američki državni sekretar Entoni Blinkenpozvao je premijera Kosova Albina Kurtija da odmah zaustavi nasilne mjere koje sprovodi na sjeveru Kosova.

"Oštro osuđujemo akcije Vlade Kosova koje eskaliraju tenzije na sjeveru Kosova i povećavaju nestabilnost. Pozivamo premijera Albina Kurtija da odmaһ zaustavi ove nasilne mjere i ponovo se fokusira na Dijalog koji vodi EU", kazao je Blinken na tviteru.

I Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer osudio je postupke kosovskih vlasti i pozvao da se one odmah zaustave.

"Sjedinjene Američke Države osuđuju akciju kosovskih vlasti da pristupe opštinskim zgradama na sjeveru Kosova. Današnje nasilne mere treba odmah prekinuti“, napisao je Hovenijer na Tviteru.

Više desetina pripadnika kosovske specijalne policije stiglo je danas džipovima do zgrada lokalnih samouprava u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, a na njihovim ulazima su okupljene desetine Srba, zaposlenih u privremenim organima tih opština. U sjevernoj Mitrovici je bilo sukoba građana i policije.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je da je predsjednik države Aleksanadar Vučić naredio vojsci podizanje borbene gotovosti na najviši nivo i hitan pokret ka administrativnoj liniji sa Kosovom.

Stano: Odmah preduzeti mjere za smirivanje situacije

Portparol Evropske komisije Peter Stano kaže da EU najoštrije osuđuje sukobe u kojima su učestvovali kosovska policija i demonstranti na sjeveru Kosova i poručio da svi moraju da preduzmu akcije kako bi odmah deeskalirali situaciju.

"Evropska unija snažno osuđuje sukobe u kojima su učestvovali kosovska policija i demonstranti na sjeveru Kosova, inicirane pokušajem novoizabranih gradonačelnika da uđu u zgrade opština.

"Žalimo i zbog napada na patrole civilne misije EU na Kosovu, Euleks. Euleksu mora biti dozvoljeno da mirno sprovodi svoj mandat", rekao je Stano novinarima u Briselu.

Dodao je da EU neće prihvatiti dalje jednostrane ili provokativne akcije, te da očuvanje mira i bezbjednosti na terenu treba da bude prioritet.

Stano je ponovio da EU smatra da nedavni izbori ne nude dugoročno političko rješenje za opštine u kojima su održani. "Takvo rješenje se može naći samo kroz istinski dijalog između svih ključnih aktera, koji uključuju Kosovo, Srbiju i zajednicu kosovskih Srba, uz posredstvo EU", zaključio je Stano.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније