Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

К. Ј. [ N1 ]

03. 06. 2023. 17:59   >>  17:59 1

OSUDA NASILjA

Borelj: Neuspjeh u smirivanju situacije na Kosovu imaće posljedice

Evropska unija najoštrije je osudila nasilje i pozvala predstavnike Srbije i Kosova da preduzmu sve mjere kako bi se na sjeveru Kosova smirila situacija jer bi u suprotnom moglo da dođe do negativnih posljedica.

“Nasilje se moglo izbeći i mora se izbeći u budućnosti. Evropska unija čvrsto stoji iza misije NATO-a, Kfor-a i misije Euleks u ispunjavanju njihovih mandata“, navodi se u izjavi visokog predstavnika EU Žozepa Borelja o najnovijim dešavanjima na sjeveru Kosova.

EU poziva Kosovo i Srbiju da “odmah i bezuslovno preduzmu mjere u pravcu deeskalacije, da prestanu da koriste retoriku podjela i uzdrže se od bilo kakvih daljih nekoordinisanih akcija“.

“Hitno treba vratiti mir. Evropska unija je spremna da sprovede odlučne mjere“, navodi se u saopštenju i ocjenjuje da bi eskalacija tenzija mogla da dovede do negativnih posljedica.

U EU očekuju da Kosovo odmah obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na sjeveru Kosova.

Gradonačelnici bi, kako se navodi, trebalo privremeno da obavljaju svoje dužnosti van opštinskih zgrada.

“Prijevremene izbore treba raspisati što je prije moguće u sve četiri opštine. Očekujemo učešće kosovskih Srba na ovim izborima“, navodi se u saopštenju.

EU izražava zabrinutost zbog najviše pripravnosti Vojske Srbije.

Evropska unija očekuje i od Kosova i od Srbije da se ponašaju odgovorno i odmah okrenu ka dijalogu koji vodi EU kako bi se pronašlo održivo rješenje za situaciju na sjeveru Kosova koje garantuje bezbijednost, sigurnost i participativnu demokratiju za sve građane i otvara put za sprovođenje Sporazuma o normalizaciji i njegovog Aneksa.

Ovo uključuje početak rada na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom “bez daljeg odlaganja ili preduslova“.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbijednost Žozep Borelj tražio je raspisivanje novih lokalnih izbora u opštinama na sjeveru Kosova, učešće Srba u tom izbornom procesu i početak rada na osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније