Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ A.B. ]

07. 06. 2023. 12:28 >> 12:38
3

GABRIJEL ESKOBAR

"Vučić je rekao da će uticati na Srbe da izađu na kosovske izbore"

Specijalni izaslanik SAD Gabrijel Eskobar izjavio je da situacija na Kosovu mora da deeskalira, da gradonačelnici izađu iz upravnih zgrada, kosovska policija se povuče iz okoline tih zgrada, demonstranti napuste područje, a Srbi učestvuju u sledećim izborima bez preduslova.

“Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će iskoristiti svoj uticaj da privoli Srbe da izađu na izbore”, rekao je Eskobar na konferenciji za medije.

On je demantovao navode da je rekao da kosovski premijer Aljbin Kurti ima dva dana da odgovori na zahteve koje su mu postavili on i evropski izaslanik Miroslav Lajčak, prenosi N1. 

Eskobar kaže da nije dao rok, već da je odgovarao na pitanje šta su sledeći koraci, i da je rekao da u petak mora da podnese izvještaj da li je ostvaren napredak, dok Lajčak mora da o istom izvesti šefa EU diplomatije Žozepa Borela.

“Tako da to nije rok za bilo koga”, rekao je Eskobar.

Ponovio je da je EU uz podršku SAD jasno rekla da je dijalog o normalizaciji evropski proces, i da je okretanje leđa tom procesu okretanje leđa Evropi.

“To je samo po sebi veoma ozbiljna posledica”, kazao je američki izaslanik.

Izrazio je nadu da će Vlada Kosova prepoznati da “pokušavamo da postignemo uzajamno koristan rezutlat za obje države”.

Upozorio je da ako Kosovo neče da sarađuje i uskladi se sa “našim naporima da uspostavimo regionalnu stabilnost”, to će značiti korak unazad u odnosima sa transatlantskom zajednicom.

Kako je kazao, formiranje asocijacije opština sa većinskim srpskim stanovništvom je zakonska obaveza Vlade Kosova i dio Briselskog i Ohridskog sporazuma.

"To nije sporazum između Kurtija i Srbije, nego Kosova i Srbije. U nekom trenutku, ako Kosovo hoće da napreduje u evroatlantskim integraciama moraće da formira asocijaciju, pitanje je samo da li će formirati ova vlada ili neka sledeća”, kazao je on.

Eskobar je rekao da i dalje misli da većina elemenata Ohridskog sporazuma može da se ispuni ove kalendarske godine.

Odgovarajući na pitanja, rekao je da je najveći izazov za Srbiju po njegovom mišljenju da ubijedi Srbe na Kosovu da se vrate u isntitucije.

"Srbi koji budu učestvovali na izborima i koji se vrate u institutcije, treba da u njima budu prihvaćeni sa dobrodošlicom", zaključio je Eskobar. 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније