Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

М.М. [ Mina ]

13. 11. 2023. 20:43 >> 20:47
2

POZIV NA POJAČANO PRISUSTVO

Novi non-pejper za Zapadni Balkan, puna podrška na putu ka EU

Savjetu ministara spoljnih poslova Evropske unije (EU) ponuđen je "non pejper" za Zapadni Balkan, iza kojeg stoje Hrvatska, Slovenija, Austrija, Češka, Grčka, Italija i Slovačka i u kojem se, kako saznaje N1, poziva na pojačano prisustvo Unije u tom regionu.

Te države se zalažu da se Zapadni Balkan nađe na visokom mjestu prioriteta Unije, kao i da se pruži puna podrška putu Zapadnog Balkana ka EU.

Ističe se kako je taj region izložen raznim uticajima sa strane, ilegalnim migrantima, pa je potrebno uskladiti zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku, kao i tješnje raditi na usklađivanju stavova sa EU standardima.

U dokumentu se navodi da češće treba organizovati sastanke sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana, i da bi ministri spoljnih poslova tih zemalja trebalo da održavaju redovnije sastanke sa ambasadorima članica EU.

„Suštinski, ono na čemu se kroz taj dokument najviše insistira je, kako saznajemo, pojačano prisustvo Unije u zemljama Zapadnog Balkana i njihovo involviranje u ovaj prostor da bi se zemlje što prije pridružile EU“, navodi N1.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније