Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

К. Ј. [ Beta ]

01. 12. 2023. 22:15 >> 22:24

STEJT DEPARTMENT

Na Kosovu i dalje niske kazne za terorizam

Američki Stejt department naveo je u godišnjem izvještaju o terorizmu u svijetu da su kosovske pravosudne institucije prošle godine nastavile da izriču niske kazne za optužbe u vezi sa terorizmom, kao i da prijevremeno puštaju na slobodu osuđene za ta djela.

U dijelu izvještaja o Kosovu navodi se da "niske kazne, prijevremeno i uslovno puštanje na slobodu, kao i neorganizovan nadzor posle toga, predstavljaju prijetnju po bezbjednost".

U izvještaju se navodi i da su građani Kosova "potencijalne mete za regrutovanje od nasilnih ekstremističkih organizacija, etnonacionalističke ili vjerske orijentacije".

Stejt department navodi i da je Kosovo 2022. godine nastavilo da vraća svoje građane iz kampova i centara u Siriji, i da je treća operacija repatrijacije izvedena u saradnji sa Albanijom i uz podršku SAD.

"Kosovo je do sada vratilo više od 120 svojih građana. Procjenjuje se da je još 80 građana i dalje u kampovima za raseljena lica ili zatočeničkim centrima, ili na ratištima u Siriji", navodi se u izvještaju.

Prema kosovskim zakonima, za djela terorizma i protiv ustavnog poretka predviđene su stroge kazne. Od 2015. na Kosovu je zabranjen i odlazak na strana ratišta, za šta je predviđena kazna do 15 godina zatvora.

U izvještaju piše i da "bezbjednosna pitanja i politička nestabilnost na sjeveru Kosova nastavljaju da ograničavaju sposobnost Vlade Kosova da proširi svoja ovlašćenja u tom regionu".

"Misija NATO na Kosovu, KFOR, i Misija Euleks sarađivali su sa kosovskom policijom na promovisanju bezbjednog okruženja i jačanju vladavine prava", piše u dokumentu.

U izvještaju se pominje i ocjena Ambasade SAD u Prištini da je od početka ruske invazije na Ukrajinu, u februaru prošle godine, došlo do porasta dezinformacija na Kosovu i da se "sve više podstiče nasilna ekstremistička misao i međunacionalna polarizacija, što je doprinijelo povećanju međuetničkih tenzija na sjeveru Kosova".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније