Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B.B. [ N1 ]

24. 01. 2024. 14:40 >> 14:41
Čitaj mi:

OD POČETKA EPIDEMIJE

U Srbiji od afričke kuge eutanazirane 78.244 svinje

U Srbiji su od početka epidemije afričke kuge eutanazirane 78.244 svinje, dok je trenutno u osam okruga ta bolest sporadična, izjavila je načelnica veterinarske inspekcije u Upravi za veterinu Ljiljana Ivanjac.

"Trenutna situacija u Srbiji je sporadično pojavljivane afričke kuge svinja, u odnosu na prošlu godinu, kada je bolest velikim intenzitetom bila prisutna u našoj zemlji. Trenutno imamo osam okruga, ali sa sporadičnim, brojačno malim intenzitetom prisutnosti bolesti na gazdinstvima", rekla je Ivanjac.

Ona je u Privrednoj komori Srbije, na Nacionalnoj konvenciji posvećenoj zdravlju životinja, bezbjednosti i kvalitetu hrane u Srbiji, ocijenila da je za Srbiju nepovoljno što se afrička kuga svinja pojavljuje u okruženju, i da je stoga nepohodno biti na oprezu.

"Već sada imamo bolest kod divljih svinja u Crnoj Gori i to nas diže na viši nivo opreza, a moramo biti spremni na neka nova iskušenja, u novim pravcima, da štitimo naše granice i da sarađujemo u razmjeni informacija", rekla je Ivanjac.

Cilj Nacionalne konvencije je da se ukaže na najvažnije izazove u zaštiti zdravlja životinja i proizvodnji bezbjedne i kvalitetne hrane u Srbiji, jer je proces proizvodnje "od farme do trpeze", blisko povezan i zdravlje životinja je važan preduslov za bezbjednost i kvalitet hrane, a kontrola počinje u primarnoj proizvodnji, u štali i na farmi, rečeno je na skupu.

Predstavnik Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO) Miloš Milovanović je istakao da je neophodna saradnja privatnog i javnog sektora u sprečavanju širenja bolesti afričke kuge svinja koja je uporna i teško ju je iskorijeniti.

"Imali smo veliki broj radionica, obuka i treninga sa proizvođačima svinja, i sa malim poljoprivrednicima, ali i sa velikim kompanijama, koji se na organizovaniji način bave uzgojem svinja", rekao je Milovanović.

Dodao je da su radili i sa upravnicima lovišta, jer su, kako je istakao, divlje svinje jedan od prenosioca afričke kuge svinja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније