Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B.B. [ N1 ]

29. 01. 2024. 12:27 >> 12:30
Čitaj mi:

ROMAN "POSLIJE ZABAVE"

Stevo Grabovac ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade

Ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade je Stevo Grabovac za roman "Poslije zabave", saopšteno je danas.

Odluku o laureatu donio je žiri, koji je radio u sastavu Milena Đorđijević, Žarka Svirčev, Violeta Stojmenović, Tamara Mitrović i Goran Korunović (predsjednik).

Milan Ćulibrk, dugogodišnji glavni urednik NIN-a, pozvao je prisutne da odaju poštu Goranu Petroviću, jednom od laureata NIN-ove nagrade, koji je nedavno preminuo.

Podsjetimo, u najužem krugu za NIN-ovu nagradu kritike za najbolji roman godine bilo je pet romana – Vladimir Pištalo: „Pesma o tri svijeta“ (Agora); Stevo Grabovac: „Poslije zabave“ (Imprimatur); Vladan Matijević: „Pakrac“ (Laguna); Srđan Srdić: „Autosekcija“ (Partizanska knjiga) i Ljubomir Koraćević: „U zemlji Franje Josifa“ (Književna opština Vršac).

Ove godine NIN-ova nagrada dodijeljena je jubilarni, 70. put.

Stevo Grabovac je rođen u Slavonskom Brodu, a odrastao je i završio srednju školu u Bosanskom Brodu. Studirao je na Tehnološkom fakultetu u Banjaluci. Objavio je zbirku pjesama "Stanica nepostojećih vozova" 2007. godine. Njegov prvi roman "Mulat albino komarac" stigao je u najuži izbor za NIN-ovu nagradu za 2019. godinu. Živi i radi u Banjaluci.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније