Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.B. [ RTS ]

31. 01. 2024. 15:24 >> 15:27
2

PREMIJER KOSOVA

Kurti: O euru kao jedinoj valuti nema pregovora

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da treba poštovati odluke kosovske centralne banke, da je ona nezavisna institucija, te da se o pitanju upotrebe eura kao jedine valute ne može pregovarati.

"U četiri opštine na sjeveru Kosova postoje četiri filijale banaka i postoji 15 nebankarskih finansijskih institucija u koje se mogu slati doznake i uplate i gdje se sve primaju u eurima. Euro je valuta koja nam dolazi iz EU, ne govorimo nikome da uvodimo albanski lijek ili novu dardansku valutu sa Kosova, već euro, kao jedino sredstvo plaćanja i kupovine definisano na jasno utvrđen način u RKS i da to nije pitanje o kojem se može pregovarati“, rekao je Kurti medijima u Podujevu.

Poručio je da su odluke kosovske centralne banke nezavisne odluke, jer je u pitanju nezavisna institucija.

"Pravila koja donose i propisi koje odobravaju su u potpunosti u skladu sa ustavom i zakonom i vjerujem da moramo ostaviti kosovsku centralnu banku i guvernera Ahmeta Ismailija na miru da rade svoj posao jer je zaslužio povjerenje Skupštine“, rekao je Kurti.

Prema njegovim riječima, Ismaili radi veoma dobro i tačno je objasnio da nećemo imati problema sa nekim ko možda ima devize, ali da je na Kosovu jedina valuta razmjene, kupovine i prodaje euro.

"Ne želimo nikoga da kaznimo, već samo da uvedemo zakonitost, ustavnost i regularnost, čak i na severu Kosova i svuda gdje ima Srba na Kosovu, a to su zajednica koja ima i mene kao premijera i Ahmeta Ismailija kao guvernera. Svjedoci smo da merama koje smo preduzeli protiv njih, velika većina njih ima bankovne račune u bankama Kosova, a ako nemaju, mogu da otvore tekući račun i besplatno ga održavaju”, rekao je Kurti.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније