Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.J. [ Beta ]

29. 03. 2024. 19:57 >> 19:57
28

VUČIĆ

"U izuzetno teškoj smo političkoj situaciji kada je riječ o Kosovu"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se zemlja nalazi u "izuzetno teškoj političkoj situaciji", kao i da je za Srbiju "mir prioritetni interes".

Vučić je u obraćanju građanima preko medija kazao da se to odnosi na situaciju na Kosovu, i na ponašanje kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

"Od dolaska Kurtija na vlast 2021. godine, počinjeno je 494 etnički motivisanih napada na Srbe i srpsku crkvu. Prethodnih devet godina imali smo svega 170 napada više", rekao je Vučić.

Vučić je kazao da međunarodna zajednica nije sankcionisala takvo ponašanje Prištine, osim što su im uvedene sankcije koje se, prema njegovoj ocjeni, ne poštuju.

"Za proteklih godinu dana na apsolutno svim međunarodnim forumima su učestvovali ti kojima su uveli sankcije", kazao je Vučić.

Rekao je i da je Kosovo "kažnjeno" viznom liberalizacijom, a onda im je "unaprijeđen status u Parlamentarnoj skupštini NATO".

"Kaznili su ih zatim time što su pokrenuli inicijativu za prijem u članstvo Savjeta Evrope", zaključio je Vučić.

Povodom odluke Prištine o ukidanju platnog prometa u dinarima Vučić je rekao da Srbija "ni usput, ni ne usput neće prihvatiti ukidanje dinara", kao i da mu je neko iz međunarodne zajednice predložio da se proda ogranak Poštanske štedionice nekoj drugoj banci.

"Oni jednostavno svi zajedno nisu normalni", rekao je Vučić.

Ocijenio je, povodom situacije na Kosovu, da su sve akcije vlasti u Prištini usmjerene na iseljavanje Srba sa sjevera Kosova.

Vučić je rekao da su Srbi na sjeveru Kosova "institucije napustili sami", čak i protiv njegovog savjeta.

Пратите нас на

Коментари28

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније