Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B.Č.J. [ Beta ]

03. 04. 2024. 20:07 >> 20:06
Čitaj mi:

arben taravari

Kandidat za predsjednika S.Makedonije traži da njegova zemlja izađe iz "Otvorenog Balkana"

Kandidat albanske opozicije za predsjednika Sjeverne Makedonije Arben Taravari izjavio je danas da će, u slučaju da pobijedi na izborima, predložiti Sobranju da Sjeverna Makedonija odmah izađe iz regionalne incijative "Otvoreni Balkan".

Taravari je to rekao na prezentaciji svoje predizborne platforme koja se zasniva na četiri stuba: Sjeverna Makedonija integrisana u region i Evropu, Sjeverna Makedonija "proizvođač bezbjednosti", vladavina prava i "konsenzualna demokratija".

Istakao je je da će njegov najveći prioritet kao predsjednika biti integracija Sjeverne Makedonije u Evropsku uniju (EU) i da će se zalagati za povećanje i produbljivanje regionalne saradnje koja uključuje Kosovo kao nezavisnu državu.

Istakao je da će tražiti garancije visokog predstavnika EU da poslije usvajanja ustavnih izmjena o uvođenju Bugara u Ustav, neće biti dodatnih zahtjeva za Sjevernu Makedoniju van pregovaračkog okvira iz 2022.

"Mandat za formiranje Vlade povjeriću stranci ili strankama koje dokažu da imaju većinu u parlamentu, tražeći od mandatara vremenski ograničeni plan za sprovođenje ustavnih amandmana", rekao je predsjednički kandat albanske opticione koalicije "Vredi" koju je na njenom fomiranju podržao kosovski premijer i lider "Samopredjeljenja" Albin Kurti.

Prvi krug predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji biće u srijedu, 24. aprila, a drugi u srijedu, 8. maja, zajedno s parlamentarnim izborima.

U Taravarajevoj predsjedničkoj platformi je i da se ubuduće predsjednik Sjeverne Makedonije bira u parlamentu "duplom većinom" - većinom glasova svih poslanika uz dvotrećinsku većinu poslanika manjina, a traži i da albanski u Ustavu bude drugi zvaničan jezik.

"Pobrinuću se da se iz Ustava eliminiše uvredljiva definicija albanskog kao 'drugog jezika kojim govori najmanje 20 odsto građana' i da albanski jezik s njegovim pismom bude službeni jezik na cijeloj teritoriji Republike na istom nivou kao i makedonski jezik", rekao je Taravari.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније