Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B.Č.J. [ N1 ]

05. 04. 2024. 09:35 >> 09:35
5
Čitaj mi:

traje do 15. maja

Danas počinje popis stanovništva na Kosovu, kazne za one koji odbiju

Agencija za statistiku Kosova (ASK) danas počinje proces registracije stanovništva u zemlji, koji će trajati do 15. maja.

ASK je najavila da će informacije prikupljene tokom popisa poslužiti kao osnova za donošenje značajnih odluka, „utičući na svaki aspekt života“, od zdravstvene zaštite, obrazovanja, razvoja infrastrukture do alokacije resursa i planiranja politike.

U informacijama koje su ponovo sinoć predstavljene javnosti se kaže da popis pomaže u razumijevanju demografskih promjena i planiranju javnih usluga.

To se odnosi na škole i bolnice, pružanje različitih usluga po opštinama, transport, izdvajanja iz budžeta, raspodela i ograničenja državnog osoblja na centralnom li lokalnom nivou i za buduće planiranje.

„Neophodan je (popis) za oblikovanje budućnosti zajednica i nacije. Tačan popis osigurava pravednu zastupljenost i raspodjelu vladinih sredstava“, kažu iz ASK.

Popis se organizuje uz lično prisustvo domaćina kućne zajednice, u stambenom objektu ili u blizini prebivališta/kuće ispitanika (građana).

U zavisnosti od broja članova domaćinstva, starosti i pola, očekuje se da intervju u domaćinstvu sa četiri člana traje oko 30 minuta.

Podatke je preporučljivo dobiti od svakog člana punoljetnog uzrasta (više od 16 godina) ako je prisutan tokom intervjua.

U drugim slučajevima, kako je ukazano, član domaćinstva može dati podatke.

Prilikom popunjavanja pitanja ispitanik (građanin) može da vidi kako se popunjavaju sva polja u prijavi, kao i da vidi svaki odgovor koji daje.

Popisivači se identifikuju ovlaščenjem koje imaju od strane ASK.

Uobičajena pitanja koja se postavljaju se takođe primjenjuju u „ReKosu 2024“ a upitnici su u skladu sa međunarodnim preporukama, uključujući preporuke UNECE i Eurostata.

Intervju se vodi na jeziku koji govore zajednice, odnosno na albanskom, srpskom, engleskom i turskom jeziku.

Podaci koji se traže u upitniku za sva polja su obavezni za popunjavanje.

Prema Zakonu o registraciji stanovništva, podaci moraju biti tačni, jer će biti provjereni od strane drugih izvora i svako neslaganje može biti dio kazne.

Pružanje netačnih podataka je kažnjivo i kazna je od 30 do 2.000 eura.

Za pitanja o etničkoj pripadnosti, vjeri i jeziku koji govori, ispitanik ne mora da odgovori i nema kazni.

Lični podaci zaštićeni su Zakonom o registraciji stanovništva, Zakonom o zvaničnoj statistici i Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Podaci će biti anonimni i korišćeni samo za statističku analizu, dodaje se.

Za odbijanje popisa stanovništva zaprijećena je kazna od 30 do 2.000 eura.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније