Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B.B. [ N1 ]

19. 04. 2024. 18:16 >> 18:17
Čitaj mi:

HRVATSKA

Sud: Milanović ne može biti ni premijer, ni kandidat za mandatara

Ustavni sud Hrvatske zaključio je danas da hrvatski predsjednik Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer, a upozorio je da svako drugačije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava.

Ustavni sud je u saopštenju naveo da od 18. marta, kada je upozorio Zorana Milanovića i Socijaldemokratsku partiju (SDP) da on mora podnijeti ostavku ako želi da učestvuje na izborima, nije želio da do dana održavanja parlamentarnih izbora novim upozorenjima ili saopštenjima utiče na volju birača.

Milanović je svojim izjavama i ponašanjem, odnosno učestvovanjem u kampanji bez podnošenja ostavke na predsjedničku dužnost, doveo sebe u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće vlade, niti premijer, zaključio je Ustavni sud, javlja HRT.

Predsednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović upozorio je sve učesnike izbora održanih 17. aprila da pri predlaganju budućeg mandatara za sastav vlade moraju biti svjesni te činjenice.

Šeparović je kazao da je Milanović, za razliku od SDP-a, kršio upozorenje Ustavnog suda od 18. marta i ponavljao da je u kampanji kao budući predsjednik vlade.

"Tokom cjelokupne kampanje Milanović je postupao suprotno Ustavu", rekao je Šeparović i dodao da se Milanović takvim izjavama i postupanjem stavio u položaj učesnika parlamentarnih izbora, što po ustavnom položaju dok je predsjednik Republike ne može biti.

Ustavni sud istakao je u saopštenju da su izborni postupci uvijek najvažniji test privrženosti istinskoj političkoj demokratiji koja je utelovljena u Ustavu, a Milanović je tokom cjelokupne izborne kampanje postupao suprotno Ustavu, te doveo u pitanje vladavinu prava i demokratski višestranački sistem kao najviše ustavne vrijednosti.

Za odluku Ustavnog suda glasalo je devet sudija, protiv je bilo troje, a jedna sudija nije došla na sjednicu. Troje sudija koji su bili protiv tog, ali i ranijeg upozorenja Ustavnog suda Milanoviću, najavili su izdvojena mišljenja koja će biti objavljena na sajtu Ustavnog suda.

Milanović je najavio da će se u 17 sati obratiti javnosti povodom odluke Ustavnog suda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније