Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P.R. [ Beta ]

24. 04. 2024. 16:08 >> 16:10
Čitaj mi:

Kandidat vladajuće SDSM

Pendarovski: Očekujem miran izborni proces

Kandidat vladajuće SDSM za drugi mandat na mjestu predsjednika Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski je izjavio da očekuje miran izborni proces, ne samo danas, već i 8. maja, kada će biti drugi krug predsjedničkih izbora zajedno s parlamentarnim.

"To je izuzetno važno ne toliko za individualne karijere svakog od nas kandidata koji smo na ovim predsjedničkim izborima, to je izuzetno važno za cijelu državu, za Makedoniju, jer zemlja koja pregovara s Evropskom unijom ne može sebi da priušti loš izborni proces", rekao je Pendarovski.

Predsjednik koji je kandidat za drugi mandat koalicije koju predvodi SDSM (Socijaldemokrataki savez Makedonije) rekao je to pošto je glasao na biračkom mjestu u skopskoj opštini Gazi Baba.

"Imamo dugo iskustvo u tom smislu, nezavisna smo država više od 30 godina, prošli smo kroz mnoge izborne cikluse i nadam se da će, kao i prošli put, sve biti uz poštovanje najviših evropskih i međunarodnih standarda", rekao je Pendarovski.

Građani po sedmi put od osamostaljenja Sjeverne Makedonije biraju predsjednika s petogodišnjim mandatom, a danas se u prvom krugu za mjesto šefa države bori sedam kandidata.

Ankete najveće šanse za ulazak u drugi krug daju Pendarovskom i Gordani Siljanovskoj Davkovoj, kadidatkinji koalicije najveće opozicione partije, konzervativne VMRO DPMNE.

Pendarovski je Siljanovsku Davkovu prije pet godina pobijedio u drugom krugu izbora za tu uglavnom ceremonijalnu funkciju sa 435.656 osvojenih glasova (51,65 odsto) prema 377.346 (44,75 odsto).

Očekivani drugi krug predsjedničkih izbora zakazan je zajedno sa parmentarnim izborima u srijedu 8. maja.

Vlada Sjeverne Makedonije je obje srijede, današnju i 8. maj, proglasila neradnim danima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније