Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P.R. [ Beta ]

10. 05. 2024. 13:11 >> 13:11
Čitaj mi:

HRVATSKA

Plenković dobio mandat za sastavljanje treće vlade

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović dao je danas mandat za sastavljanje vlade predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i tehničkom premijeru Andreju Plenkoviću.

"Nakon predaje 78 potpisa izabranih poslanika u 11. saziv Hrvatskog sabora, povjeren mi je mandat za sastavljanje hrvatske vlade. I u trećem mandatu nastavljamo da radimo za boljitak Hrvatske", objavio je Plenković na mreži X.

Plenković je jutros na Pantovčaku predao predsjedniku države potpise potrebne za formiranje vlade u skladu s ustavnom procedurom za davanje mandata. Poslije kratkog susreta u kabinetu predsjednika države, nije bilo izjava za novinare.

Plenković je juče saopštio da ima potrebnih 76 potpisa poslanika za sastavljanje svoje treće vlade pošto je HDZ dogovorio formiranje parlamentarne većine s desničarskim Domovinskim pokretom.

Uz potpise 61 poslanika HDZ i 12 od 14 izabranih na listi Domovinskog pokreta, Plenkovića je potpisima podržao i dio poslanika nacionalnih manjina jer te dvije stranke same nemaju dovoljan broj glasova, njih 76, za formiranje parlamentarne većine i vlade.

Među manjinskim poslanicima nijesu tri poslanika srpske nacionalne manjine iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), koja je dosad bila dio Plenkovićeve vlade i imala je mjesto potpredsjednika.

Domovinski pokret uslovio je podršku HDZ time da SDSS ne može da bude dio parlamentarne većine i buduće vlade.

Predsjednik SDSS i poslanik te stranke Milorad Pupovac izjavio je nedavno za N1 televiziju da osam poslanika manjina i dalje nastupa zajedno i podržavaju Plenkovića kao mandatara, ali da među njima postoje razlike o tome kome mogu da daju podršku kad je u pitanju sastav Vlade.

On je rekao da je SDSS samostalno donijela odluku da ne da podršku Domovinskom pokretu, koji je, kako je rekao, dobio izbore na antisrpskoj kampanji, a formirao se kao stranka na antićiriličnoj kampanji. Upitan zašto je Plenković pristao na sastavljanje vlade bez SDSS, Pupovac je odgovorio da nije siguran da je imao drugog izbora.

Na parlamentarnim izborima, 17. aprila, nijedna stranka nije osvojila dovoljno mandata da samostalno formira parlamentarnu većinu i vladu.

Relativni pobjednik izbora je HDZ sa 61 mandatom, od kojih tri iz dijaspore. Drugoplasirana je koalicija lijevog centra okupljena oko Socijaldemokratske partije s 42 mandata, a trećeplasirani desničarski Domovinski pokret s partnerima 14 mandata.

Slijede desni Most s 11 mandata i zeleno-lijeva stranka Možemo s deset mandata.

Po dva mandata imaju regionalne stranke, Istarski demokratski sabor i Nezavisna platforma Sjever, a jedan mandat stranka Fokus.

U Saboru je ukupno 151 poslaničko mjesto od kojih je osam mjesta rezervisano za poslanike nacionalnih manjina, od kojih su tri srpska.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović sazvao je prvu sjednicu Sabora za četvrtak, 16. maj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније