Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P.R. [ Beta ]

13. 05. 2024. 13:14 >> 13:14
Čitaj mi:

"Euraktiv" PIŠE

"Dijalog Beograda i Prištine biće obnovljen tek kasno najesen"

Dijalog Beograd-Priština je zakočen i nijedna strana nije spremna da primijeni Ohridski sporazum, u očekivanju da krajem godine dođe do promjene čelnika u Evropskoj uniji (EU) i izbora u SAD, piše briselski portal "Euraktiv".

"Euraktiv" prenosi mišljenje diplomatskih zvaničnika u EU da će zastoj u Dijalogu biti premošćen tek kasno na jesen pošto se, poslije izbora za Evropski parlament, izabere nova Evropska komisija i postave zamjenici posrednicima u Dijalogu, Žozepu Borelu i Miroslavu Lajčaku.

Diplomate u Briselu dodaju da je Dijalog u potpunosti stao i nema izgleda za bilo kakav sastanak na visokoj ravni, uz očekivanja (posebno u Beogradu) da promijene čelnika EU i američki izbori daju novi podstrek pregovorima Srbije i Kosova.

U izvještaju briselskog portala se kaže da se "neki nadaju da bi promjene u institucijama EU mogle da premoste zastoj podsticajima koji su protekle decenije djelovali, a to su istinski izgledi za uključivanje u EU i finansijski podsticaji tog procesa".

"Euraktiv" ujedno navodi i ocjenu profesora Univerziteta u Gracu, stručnjaka za Balkan, Florijana Bibera da "iako novi posrednici imaju šansi da pokrenu zbivanja, postoje i veliki strukturalni problemi, poput nedostatka ubjedljivih izgleda za ulazak u članstvo".

Zvaničnici u EU su u proteklom razdoblju bili sve više razočarani i nestrpljivi zbog pomanjkanja napretka, navodi se u izvještaju, uz opasku da "čak ni udruženi napori Brisela i Vašingtona nijesu dali opipljive rezultate".

Ni Priština, ni Beograd nijesu bili spremni za dogovore, a, kako se dodaje, "posebno je Vučić neko vrijeme igrao svoju igru, jer se Beograd nada da će se bivši američki predsjednik Donald Tramp vratiti u Bijelu kuću".

Briselski portal podsjeća da je Trampov izaslanik 2018. podržao razmjenu teritorija (Kosova i Srbije), o čemu su Vučić i Kurti tad pregovarali, a čemu se prvenstveno suprotstavila Njemačka.

"Euraktiv" takođe ukazuje na to da se kosovski premijer Aljbin Kurti odlučno protivi sprovođenju obaveze o uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније