Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

24. 10. 2015. 13:19 >> 13:07

NEDJELJU RANIJE

Njemačka od danas pooštrava uslove za azil

Njemačka će od danas, nedjelju ranije, primijeniti zakon o pooštravanju uslova za dobijanje azila u zemlji, kako bi se suočila s talasom izbjeglica, saopšteno je sinoć u Berlinu.

  

 

 

Zakon koji je nedavno usvojio njemački parlament, trebalo je da stupio na snagu 1. novembra.

"Želimo da poboljšamo situaciju u zemlji još tokom ove godine i protjeramo
izbjeglice koje nemaju pravo na azil", izjavio je koordinator njemačke vlada za izbjeglička pitanja Peter Altmajer.

Donji dom njemačkog parlamenta, Bundestag, 15. oktobra je uprkos brojnim kritikama udruženja za zaštitu ljudskih prava i ljevičarskih stranaka, usvojio novi Zakon o azilu, kojim se drastično smanjuju prava tražilaca azila.

Zakonom se poslije Srbije, BiH i Makedonije, kao zemlje sigurnog porijekla definišu i Albanija, Crna Gora i Kosovo, tako da će tražioci azila iz zemalja Zapadnog Balkana moći da budu deportovani iz Njemačke po ubrzanom postupku.

Tražioci azila će po novim odredbama znatno više vremena provoditi u centrima za azilante, gdje će uglavnom dobijati pomoć u robi. Isplata avansne novčane pomoći biće moguća samo mjesec dana, a novčana davanja azilantima biće u određenim slučajevima i znatno smanjena.

Migranti koji imaju dobre izglede da dobiju azil biće upućeni na tečajeve za integraciju.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava i azilanata, kao i mnogi pravnici i stručnjaci za migracije oštro su kritikovali novi zakon.

Organizacija Pro-azil ocijenila je da se zakonom ponižava dostojanstvo čovjeka, a partija Ljevica da je u pitanju najžešći napad na osnovno pravo azila od 90-ih godina prošlog vijeka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније