Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

02. 05. 2013. 18:50 >> 18:50

SAVLADATI RECESIJU

ECB smanjila kamatnu stopu

Evropska centralna banka smanjila je kamatnu stopu za 0,25 odsto, na rekordno niskih 0,50 odsto, dok je predsjednik ECB-a Mario Dragi najavio i druge mjere za podstaj ekonomiji eurozone za izlazak iz recesije, zbog čega je kurs eura oštro pao.

Većina analitičara očekivala je da će čelnici ECB, na sjednici u Bratislavi, smanjiti kamate jer se recesija u tom bloku produbljuje, zbog čega je stopa nezaposlenosti u aprilu dostigla najviši nivo u istoriji eurozone.

Za prvo smanjenje kamata od jula prošle godine Centralnoj banci je prostor otvorio pad inflacije u eurozoni na samo 1,2 odsto, znatno ispod ciljanog nivoa od 2 odsto.

I dok je, prije pres konferencije Dragija kurs eura dostigao 1,32 dolara, jer se smanjenje kamata očekivalo, kasnije je pao ispod nivoa od 1,31 dolara, jer je predsjednik ECB-a najavio nove mjere.

Između ostalog, ostavio je otvoren prostor da bi kamate na depozite banaka, koje su jedna od odrednica kamata na međubankarskom tržištu novca i koje su sada fiksirane na nula odsto, mogao smjestiti u negativno područje.

To je uznemirilo i ulagače na evropskim berzama, pa su cijene dionica iz pozitivnog područja prešle u negativno. To je posljedica i zabrinutosti ulagača zbog usporavanja rasta drugih najvećih svjetskih ekonomija, američke i kineske. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније