Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

07. 03. 2016. 18:27 >> 18:11

SAMIT U BRISELU

Nacrt rezolucije: Turskoj duplo više novca

Evropska unija udvostručiće finansijska sredstva ponuđena Turskoj kao pomoć za sirijske izbjeglice i za direktno preuzimanje Sirijaca iz Turske, navodi se u nacrtu rezolucije EU. U nacrtu koji je pripremljen tokom današnjeg samita EU-Turska u Briselu navodi se lista postupaka za obje strane s ciljem okončanja migrantske krize.

Jedan od njih je predlog da Turska preuzme sve neregularne migrante sa grčkih ostrva, uključujući Sirijce. Zauzvrat, EU će primiti direktno iz Turske jednog sirijskog izbjeglicu za svakog Sirijca koji Turska preuzme sa grčkih ostrva.

Predviđeno je da EU da dodatnih tri milijarde eura do kraja 2018. godine kao pomoć Turskoj u zbrinjavanju Sirijaca, što je dvostruko više u odnosu na prethodnu ponudu.

EU bi do kraja juna trebalo da ublaži vizne zahtjeve za Turke koji žele da posjete države u zoni Šengena. 

Premijeri Turske i Grčke, Ahmet Davutoglu i Aleksis Cipras, započeli su razgovore nakon pauze za ručak. Dvojica državnika imaju mnogo tema za razgovor, pošto najveći problem Grčke dolazi upravo iz Turske - skoro 14 hiljada migranata koji su zaglavljeni u grčkim gradovima propustile su upravo vlasti iz Ankare.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan kritikovao je ranije EU zbog četvoromesečnog odlaganja uplate obećane tri milijarde eura u fond za izbjeglice.

"Prošla su tri mjeseca a novca nema. Premijer Davutoglu je u Briselu trenutno, nadam se da će se vratiti s novcem", rekao je Erdogan.

Takođe je najavljeno da će Turska tražiti dodatni novac od EU, pored obećane tri milijarde, kao i da će kao uslov dogovora postaviti ulazak u EU. 

Današnji samit EU i Turske u Briselu o migrantskoj krizi produžen je nakon što je turski premijer Davutoglu predstavio "nove ideje" u vezi sa smanjenjem priliva migranata, rekao je zvaničnik EU.

"Oni nude više i traže više", rekao je zvaničnik poslije prvog radnog dijela samita.

On je dodao da će Davutoglu predstaviti dodatno predlog na radnom ručku sa 28 lidera EU i da će samit biti nastavljen tokom večeri u pokušaju da se postigne dogovor.

Diplomata EU rekao je da Turska traži više od tri milijarde dolara koje je Brisel do sada obećao za zbrinjavanje sirijskih izbjeglica na teritoriji Turske, momentalno ubrzavanje procesa primanja Ankare u evropski blok i uvođenje bezviznog režima za putovanje Turaka u zemlje EU ovog proljeća.

Zauzvrat, Ankara je spremna da primi nazad migrante koji nijesu iz Sirije i kojima je odbijen azil u Evropi, pored onih koji su zaustavljeni u turskim teritorijalnim vodama, dodao je ovaj zvaničnik.

 

Avaz.ba

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније