Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

07. 08. 2017. 14:33 >> 14:05

NEZADOVOLJNA REZULTATIMA

Karla del Ponte napušta Komisiju UN za Siriju

Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte objavila je da će uskoro podnijeti ostavku na članstvo u istražnoj komisiji Ujedinjenih nacija za Siriju, nezadovoljna rezultatima njenog rada.

"Već sam napisala ostavku i poslaću je u narednih nekoliko dana. Ne mogu više da budem u ovoj Komisiji koja ne čini apsolutno ništa", rekla je Delponteova za švajcarski list Blik i optužila članice Savjeta bezbjednosti UN da "ne žele sprovođenje pravde".

Istražna komisija UN konstantno poziva Savet bezbjednosti da formira međunarodni sud za zločine u Siriji, ali se tome protivi Rusija, saveznik sirijskog režima.

"Na početku (konflikta u Siriji) postojalo je dobro i zlo, opozicija na strani dobra i vlada u ulozi zla. Vlada (sirijskog predsjednika Bašara Al) Asada počinila je užasne zločine protiv čovječnosti, koristila je hemijsko oružje, i opoziciju sada čine samo ekstremisti i teroristi", kazala je Del Ponte.

Ona je navela da "strašne zločine kakvi su počinjeni u Siriji" nije vidjela "ni u Ruandi ni u bivšoj Jugoslaviji"

Građanski rat u Siriji počeo je u martu 2011. godine gušenjem prodemokratskih demonstracija i sukobom vojske i pobunjenika, ali je vremenom postao složen. U sukobu je poginulo više od 330.000 ljudi, a milioni su postali izbjeglice.

Nezavisnu istražnu komisiju UN formirao je u avgustu 2011. godine Savjet za ljudska prava UN, a Karla del Ponte joj se pridružila u septembru 2012.

Članovima Komisije sirijske vlasti do sada nijesu dozvolile ulazak u Siriju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније