Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

15. 11. 2017. 21:54 >> 21:23
1

ZBOG MEDIJA

Moskva SAD-u odgovara zakonom

Ruski poslanici glasali su danas za nacrt zakona kojim se strani mediji mogu označiti kao "strani agenti", što je odgovor Moskve na takvo registrovanje ruske televizije RT u SAD, prenijele su ruske agencije.

Ukupno 449 od 450 poslanika glasalo je za nacrt zakona. Zakon će biti podvrgnut glasanju tokom dana u gornjem domu parlamenta, Savjetu Federacije, poslije čega treba da ga potpiše predsjednik Vladimir Putin da bi stupio na snagu.

Novi zakon predstavlja izmjenu postojećeg zakona iz 2012. godine koji se do sada odnosio samo na nevladine organizacije. Odluka o označavanju nekog stranog medija kao "stranog agenta" donosiće rusko Ministarstvo pravde."Bili smo prirmorani na to. Niko to nije želio ali to neće uticati na slobodu medija u zemlji", izjavio je potpredsjednik donjeg doma parlamenta, Dume, Pjotr Tolstoj.

Prema zakonu iz 2012. godine, nevladine organizacije koje dobijaju stranu finansijsku pomoć i imaju "neku političku aktivnost" označene su kao "strani agenti", što je ocjenjeno kao sporna formulacija koja podsjeća na onu koja se koristila u nekadašnjem Sovjetskom savezu za disidente.

Ta mjera dolazi kao odgovor nakon što je ruska državna televizija RT registrovana u američkom Ministarstvu pravde kao strani agent pod pritiskom vlade SAD.

Obavještajne službe SAD tvrde da je televizija RT bila oruđe Rusije za miješanje u američke predsjedničke izbore prošle godine, što je Moskva demantovala u nekoliko navrata.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније