Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

12. 09. 2018. 17:38 >> 17:26
1

MAĐARSKE VLASTI

Glasanje u Evropskom parlamentu "mala osveta"

Glasanje u Evropskom parlamentu koji je doveo u pitanje evropske vrijednosti u Mađarskoj i aktivirao vanrednu proceduru protiv te zemlje, samo je "mala osveta" političara koji se zalažu za imigraciju, izjavio je danas šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

"Današnja odluka nije ništa drugo do male osvete promigrantskih političara protiv Mađarske", rekao je Sijarto poslije sastanka vlade u Budimpešti.

Evropski poslanici glasali su danas za preduzimanje mjera protiv vlade mađarskog premijera Viktora Orbana zbog navodnog podrivanja demokratskih vrijednosti EU i vladavine prava.

"Odluka osude Mađarske i njenog naroda donijeta je jer smo mi Mađari dokazali da migracija nije neophodni proces i da je moguće zaustaviti imigraciju", rekao je Sijarto i dodao da je glasanje pokazalo da većinu poslanika u Evropskom parlamentu čine promigrantski političari.

Poslanici su ubjedljivom većinom sa 448 glasova za i 197 protiv glasali za izveštaj koji preporučuje aktiviranje procedure po takozvanom članu sedam ugovora o funkcionisanju EU prema kojem Mađarska može da se kazni uskraćivanjem prava na glasanje.

Evropski parlament osudio je sistematsku prijetnju vrijednostima Unije u Mađarskoj i tražio je od EU da reaguje pokretanjem procedure po članu sedam, što je najradikalnija mjera za neku zemlju koja ne poštuje evropska pravila.

Evropska komisija je pokrenula proceduru člana sedam protiv Poljske zbog navodnog urušavanja nezavisnosti pravosuđa. Slučaj Mađarske je prvi put da na pokretanje te procedure poziva Evropski parlament.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније