Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

24. 10. 2019. 08:43 >> 09:04

ISTRAGE U VB, BUGARSKOJ, BELGIJI

Muškarci se smrzli u hladnjači

Istraga i ispitivanje vozača kamiona hladnjače u kojemu je juče otkriveno 39 tijela, nastavlja se, piše jutros BBC. Kako javlja Gvardijan, pretpostavlja se da su se 38 odraslih muškaraca i jedan tinejdžer, smrznuli na temperaturi od oko -25 stepeni, koliko je bilo u hladnjači.

Vozač kamiona bio je 25-godišnji Mo Robinson, stanovnik sjevernoirskog grada Portdauna. Uhapšen je juče, samo nekoliko sati nakon otkrića leševa, ali britanski mediji javljaju, kako nije poznato je li on uopšte znao što prevozi u kamionu.

Lokalna policija pretresla je dvije kuće u Sjevernoj Irskoj koje su povezane sa uhvaćenim vozačem. Zasad nema informacija je li tamo što pronađeno.
Istražitelji paralelno pokušavaju da saznaju stoji li organizovana grupa krijumčara ljudi iza ovoga.

Kamion registrovan u Bugarskoj

Bugarski ministar vanjskih poslova kaže da je kamion registrovan u Varni, a da je vlasnik kamiona kompanija čiji je direktor irski državljanin. Žrtve vjerovatno nijesu Bugari, rekao je pozivajući se na policiju.

Dmitar Dimitrov, izvršni direktor komore bugarskih prevoznika, rekao je da se vozila često registruju u Bugarskoj zbog povoljnih tarifa.

Istovremeno, belgijski istražitelji pokušavaju da ustanove je li prikolica putovala kroz Belgiju i kojim putem. Ranije se pojavila informacija da je kamion krenuo iz Bugarske, ali to još nije potvrđeno.

"Ne znamo još koliko je kamion bio u Belgiji. Može se raditi o satima, ali i o danima. Belgijsko tužilaštvo je pokrenulo istragu i čini se da je kontejner prešao preko Belgije i ukrcan na brod u Zibergesu", rekao je portparol belgijske policije Erik Van Dajs, prenosi BBC.

I dok je ruta prikolice još velika nepoznanica, zna se da je kamion oko 1:10 sati ušao u industrijsku zonu Voterglejda u istočnom dijelu Londona. Trideset minuta kasnije, oko 01:40, pronađeno je 39 mrtvih tijela u prikolici kamiona, a policiju je o tome obavijestila hitna pomoć. Još se ne zna ko je alarmirao hitnu.

Sumnja se da su žrtve migranti

Velika Britanija posljednjih je godina suočena s brojnim pokušajima migranata da stignu na njenu teritoriju preko kanala Lamanš.

Prema britanskoj policiji, kamion je stigao oko 00.30 u iz Zibrgesa u Belgiji u Parflit, luku na Temzi.

Britanski ministar unutrašnjih poslova Priti Patel je rekla da imigracijske službe sarađuju s policijom kako bi utvrdili kako je došlo od tog jezivog događaja.

Hiljade migranata krijumčare se svake godine u Britaniju kamionima, brodovima i ponekad avionima, a takvi se slučajevi prijavljuju gotovo svaki dan.

"Amnesty International" i druge grupe za ljudska prava ocjenjuju da oštra politika britanskih vlasti prema ilegalnoj migraciji podstiče migrante na sve više očajničke korake kako bi ušli u zemlju.

Slučaj u Eseksu podsjeća na tragediju 71 migranta koji su bili pronađeni u kamionu hladnjači na austrijskoj autocesti 2015, u jeku migrantske krize. Bili su to migranti iz Sirije, Iraka i Avganistana. Vlasti su razotkrile mrežu krijumčara ljudima koju je vodio Avganistanac u dobi od tridesetak godina. Žrtve su htjele otići u Njemačku, a ukrcane su u Mađarskoj nedaleko od granice sa Srbijom.

Nagurani u samo 14 kvadrata ugušili su se za manje od tri sata. Kamion je pronađen sjutradan napušten na rubu austrijskog autoputa u blizini Parndorfa, na mađarskoj granici. Mađarsko pravosuđe osudilo je na doživotni zatvor četvoricu glavnih krijumčara iz te mreže.

Godine 2000, policija je pronašla 58 mrtvih kineskih migranata u kontejneru u engleskoj luci Dover.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније