Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavila: R.B. ]

02. 03. 2020. 21:53 >> 21:51

UJEDINJENE NACIJE

"Ratne zločine u Siriji počinile gotovo sve strane"

Istražitelji Savjeta za ljudska prava Ujedinjenih nacija saopštili su da su pronašli dokaze o ratnim zločinima u Siriji, koje su počinile gotovo sve strane u sukobu tokom druge polovine prošle godine i u januaru ove.

Istražitelji su otkrili ratne zločine koje su počinile ruske snage, trupe sirijske vlade, pripadnici podružnice Al Kaide u Siriji i sirijski borci koje podržava Turska, preneo je AP.

Istražna komisija za Siriju prati i bilježi kršenje ljudskih prava otkako je započeo rat u Siriji 2011. godine.

Oni su objavili nalaze u svom 19. redovnom izvještaju, koji ovog puta obuhvata period od 11. jula prošle do 10. januara ove godine.

Članovi komisije, na čelu sa brazilskim advokatom Paulom Pinheirom, rekli su da se sirijske žene, djeca i drugi civili susreću sa neviđenim nivoom patnje i bola.

Pinheiro je rekao i da je komisija našla razumne razloge da vjeruje da su ruski avioni bili umiješani u najmanje dva udara na prepunoj pijaci u julu i na centar za raseljene osobe u avgustu.

"U oba incidenta, ruske vazduhoplovne snage nijesu usmjeravale napade na određeni vojni cilj, što je predstavljalo ratni zločin izvršenja neselektivnih napada na civilna područja'', saopštila je komisija pozivajući se na svjedočenja očevidaca, video-snimke, podatke, izvještaje posmatrača leta, presretanje komunikacije o letu i izvještajima o ranim upozorenjima.

Provladine snage su, takođe, navodno koristile kasetnu municiju u gusto naseljenim kampovima za raseljene civile.

Hajat Tahrir el Šam povezan sa Al Kaidom izveo je najmanje jednu egzekuciju, dok su turske vladine trupe i njihovi saveznički sirijski borci izvršili invaziju na kurdsku oblast u oktobru.

Savjet za ljudska prava utvrdio je da je Sirijska nacionalna armija koju podržava Turska možda počinila ratni zločin ubistvom sirijsko-kurdske političarke Hevrine Kalaf 12. oktobra.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније