Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

10. 09. 2020. 12:53 >> 12:53

POLJOPRIVREDNICI ZABRINUTI

Njemačka zabilježila prvi slučaj afričke svinjske kuge

Njemačka je zabilježila prvi slučaj afričke svinjske kuge, što je zabrinjavajuće za zemlju gdje je vrlo razvijen uzgoj i trgovina svinjama, rekla je danas njemačka ministarka poljoprivrede.

Virus svinjske kuge detektovan je na uginulom vepru pronađenom blizu njemačke granice sa Poljskom, u regionu Brandenburg koji okružuje Berlin.

Ministarka Julija Klekner je rekla na konferenciji za novinare da su sumnje potvrđene poslije analiza uradjenih u saveznoj laboratoriji Fridrih-Lefner specijalizovanoj za taj tip virusa.

Virus kao i konzumiranje inficiranog mesa nijesu opasni za čoveka, podsjetila je ministarka. Ipak prvi potvrdjen slučaj ovog virusa je loša vijest za njemačke uzgajivače i mogla bi da dovede u pitanje izvoz svinjskog mesa, posebno ka Aziji.

Virus je prije nekoliko mjeseci detektovan na veprovima u Poljskoj. Njemačka je čak podigla ogradu sa strujom na preko 100 kilometara na granici da spriječi ulazak inficiranih životinja u Njemačku.

Drastične mjere su takođe preduzete posljednjih mjeseci u Njemačkoj kao upotreba pasa obučenih da pronađu uginule veprove, ili upotreba dronova.

Otkriće zaraženog uginulog vepra u Brandenburgu će dovesti do zabrane izvoza svinjskog mesa iz tog regina.

Od 2014. godine ovaj virus se širi među svinjama u zemljama na istoku i drugim djelovima Evrope, Letoniji, Litvaniji, Pojskoj, Srbiji, Ukrajini, Moldaviji, Slovačkoj, Rumuniji.

Jedini način sprečavanja širenja zaraze je ubijanje kontaminiranih životinja, što je pravi košmar za njemačke uzgajivače.

Njemačka proizvodi pet miliona tona svinjskog mesa godišnje, a polovina od toga je za strana tržišta. Ona je prvi izvoznik svinjskog mesa u Evropi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније