Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

27. 02. 2021. 15:57 >> 15:57
1

JANGON

Policija Mjanmara ispalila gumene metke na demonstrante

Policija Mjanmara ispalila je danas gumene metke da rastjera demonstrante koji su se okupili u Jangonu, najvećem gradu u zemlji, tražeći povratak demokratije, prenosi novinar agencije Frans pres.

Policija, u velikom broju, rasporedila se u Jangonu i Mandaleju u nastojanju da suzbije demonstracije, prenosi agencija AP.

Stotine demonstranata pripadnika etničke grupe Mon okupile su se u Jangonu da obilježe svoj praznik i protestuju zbog puča, a pridružile su im se i druge manjinske grupe.

Policija je stigla kako bi raščistila raskrsnicu i rasterala demonstrante i novinare koji su bježali da se sklone u okolnim zgradama. Uhapšeno je više ljudi, a među njima i troje novinara.

"Šta radi policija, štiti ludog diktatora", uzvikivali su demonstranti.

Demonstranti su se raštrkali po okolnim ulicama i počeli da prave barikade od raznih predmeta da zaustave policiju. Lokalni izvještači su prenosili haotične scene direktno preko Fejsbuka uključujući i kada se čulo ispaljivanje metaka.

Policija je danas takođe pokušala da spriječi proteste u Mandaleju, gdje su postavljeni kontrolni punktovi na ključnim raskrsnicama i mjestima gdje se redovno okupljaju demonstranti su preplavljena policijom.

U Mandaleju je bilo više sukoba policije i demonstranata od početka protesta poslije 1. februara kada je vojska preuzela vlast i svgnula šeficu civilne vlade Aung San Su Ći. Najmanje četiri od osam stradalih u protestima su bili u tom gradu, prema nezavisnom Udruženju za pomoć političkim zatvorenicima, prenosi agencija AP.

Od kada je izveden puč 1. februara demonstracije se održavaju redovno u više gradova u zemlji. Vojne vlasti su uhapsile Aung San Su Ći i više drugih zvaničnika.

Juče je za vrijeme demonstracija protiv vojnih vlasti i puča oko jedan sat trajao okršaj između policije i demonstranata na istom mjestu u Jangonu, gdje su danas ispaljivani gumeni meci.

Juče je u Ujedinjenim nacijama u Njujorku ambasador Mjanmara pri UN izrazio javno pred Generalnom skupštinom međunarodne organizacije podršku svrgnutoj šefici civilne vlade i pozvao svijet da izvrši pritisak na vojsku da prepusti vlast.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније