Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

10. 03. 2021. 17:32   >>  17:33

ZA UKIDANJE FOSILNE ENERGIJE

Aktivisti Grinpisa protestovali na krovu ECB

Dvoje aktivista Grinpisa danas su se paraglajderom spustili na krov jedne od zgrada Evropske centralne banke u Frankfurtu u protestnoj akciji protiv otkupa dugova firmi koje ulažu u fosilnu energiju.

Dvoje aktivista su stigli motorizovanim paraglajderom na krov zgrade u kojoj se obično održavaju konferencije za novinare i tu razvili trasparent, potvrdio je za Frans pres portparol Evropske centralne banke (ECB).

Prema slikama koje je Grinpis objavio na svom Tviteru, na transparentu dugom više od deset metara piše: "Prestanite da finansirate ubice klime", na engleskom.

Ta nevladina organizacija koja se bori za očuvanje životne sredine osuđuje, u danas objavljenom izvještaju, politiku ECB u otkupa privatnih dugova, među kojima su dugovi 60 firmi koje koriste fosilna goriva kao što su Šel (Shell), Total, Eni, OMV i Repsol.

Kao i u oktobru Grinpis je danas pozvala ECB da podrži tranziciju ka obnovljivoj energiji i da se usaglasi sa Pariskim sporazumom o klimi.

"Klimatske promjene predstavljaju jedan od najvećih izazova sa kojima čovječanstvo mora da se suoči ovog vijeka" i ECB "doprinsi odgovoru u svom mandatu centralne banke djelujući zajdeno sa odgovornim za politiku klime", rekao je portparol Banke.

Predsjednica ECB-a Kristin Lagard je uvrstila klimatske promjene među teme u velikom programu strateške revizije mandata banke kada je došla na čelo te institucije krajem 2019, godine. Rezultati tog plana su prvo očekivani krajem 2020, ali su pomjereni za drugu polovinu 2021. zbog pandemije.

Da bi podržala ekonomsku aktivnost u evrozoni pogođenu pandemijom Kovida-19, ECB je u 2020. pokrenula program otkupa duga uglavnom javnih firmi, ali takođe i privatnih da dopuni program otkupa obveznica nazvan "kvantitativno popuštanje" pokrenut od 2015. godine namijenjen ubacivanju likvidnosti u privredu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније