Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Klix.ba [ B.B. ]

26. 10. 2021. 08:32   >>  08:33

NOVI DRŽAVNI UDAR U SUDANU

Protesti u Kartumu, tri osobe poginule, oko 80 povrijeđeno

Izvještava se da su najmanje tri osobe poginule, a oko 80 je povrijeđeno nakon što su vojnici pucali na gomilu koja se protivila vojnom preuzimanju vlasti u Sudanu. Demonstranti su izašli na ulice nakon što su oružane snage juče ukinule civilnu vlast, uhapsile političke lidere i proglasile vanredno stanje.

Izvještava se da su trupe išle od kuće do kuće u glavnom gradu Kartumu hapseći lokalne organizatore protesta.

Državni udar je osuđen širom svijeta, a Sjedinjene Američke Države su zaustavile program pomoći od 700 miliona dolara.

Vođa puča, general Abdel Fatah Burhan, okrivio je političke sukobe za vojnu akciju.

Civilne vođe i njihove vojne kolege su u sukobu otkako je prije dvije godine svrgnut dugogodišnji vladar Omar al-Bašir.

S dolaskom noći u ponedjeljak veliki broj demonstranata bio je na ulicama Kartuma i drugih gradova tražeći povratak civilne vlasti, prenosi BBC.

Jedan ranjeni demonstrant rekao je novinarima da ga je vojska pogodila u nogu ispred vojnog štaba, dok je drugi muškarac opisao kako je vojska prvo ispaljivala šok bombe, a zatim bojevu municiju.

"Dvije osobe su umrle, vidio sam ih svojim očima", rekao je Al-Tajeb Mohamed Ahmed.

Sudanski ljekarski sindikat i ministarstvo informisanja takođe su napisali na Facebooku da su se smrtonosne pucnjave dogodile ispred vojnog kompleksa.

Na slikama iz bolnica u gradu vide se ljudi sa okrvavljenom odjećom i raznim povredama.

Demonstranti su blokirali puteve ciglama i zapaljenim gumama, a učestvuju i mnoge žene koje viču "ne vojnoj vladavini".

Gradski aerodrom je zatvoren, a međunarodni letovi obustavljeni. Internet i većina telefonskih linija takođe ne rade.

Osoblje Centralne banke je navodno stupilo u štrajk, a širom zemlje se navodi da ljekari odbijaju raditi u vojnim bolnicama osim u hitnim slučajevima.

Sudan je u krhkom sporazumu o podjeli vlasti između civilnih i vojnih lidera otkako je dugogodišnji vladar Omar al-Bašir svrgnut 2019. godine.

Sporazum je osmišljen tako da usmjeri Sudan ka demokratiji, ali to nije tako lako uzevši u obzir brojne prethodne pokušaje državnog udara, od kojih je posljednji bio prije nešto više od mjesec dana.

General Abdel Fatah Burhan, koji je bio šef sporazuma o podjeli vlasti, ali sada predvodi najnoviji državni udar, rekao je da je preuzimanje bilo potrebno da bi se "ispravio kurs revolucije" zbog političkih sukoba.

Rekao je da je Sudan i dalje opredijeljen za prelazak na civilnu vlast, s izborima planiranim za jul 2023, ali demonstranti nijesu prihvatili njegovo obrazloženje.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније