Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.

02. 11. 2021. 16:14 >> 17:21

NA DAN BALFUROVE DEKLARACIJE

Palestina spustila zastavu označivši istorijsku nepravdu

Na dan Balfurove deklaracije, Država Palestina odlučila je da spusti zastavu na pola koplja kako bi označila istorijsku nepravdu koja je uzrok patnje Palestinaca u savremenoj istoriji do današnjih dana.

Iz Ambasade Palestine navode da je Balfurova deklaracija kratko pismo od 2. novembra 1917. godine od strane Lorda Artura Balfura, tada britanskog sekretara za spoljne poslove, baronu Lionelu Volteru Rotšildu, uticajnom britanskom jevrejskom Cionisti, u kome izražava podršku britanske Vlade osnivanju jevrejske države u Palestini

"Za Cioniste, Balfurova deklaracija iz 1917. godine je udarila temelj za formiranje države Izrael. Za Palestince, međutim, to je bio nečasni akt izdaje od strane Britanije. Palestina je tada bila pod britanskim mandatom koji je ustanovila Liga naroda. Danas se obilježava 104 godine od Balfurove deklaracije", navode u saopštenju.

U vrijeme Balfurove deklaracije, kako ističu, nejevrejsko stanovništvo Palestine je sačinjavalo oko 90% populacije.

"Jevrejska populacija je skočila sa 50.000 na 600.000 do trenutka kada je Izrael proglasio nezavisnost, tri decenije nakon Balfurovog pisma. Balfurova deklaracija i cionistički ciljevi iza nje su otvorili put za masovnu imigraciju Jevreja iz čitavog svijeta u Palestinu, i kasnije za Nakbu, katastrofu iz 1948. godine, kada je oko 800.000 Palestinaca ubijeno ili protjerano iz svojih domova kako bi se otvorio prostor za uspostavljanje Države Izrael", navode iz Ambasade Palestine.

Protjeranim palestinskim izbjeglicama, kako kažu, nije dozvoljeno da se vrate u svoje domove i njihova imovina je konfiskovana.

"Danas je za više od 6 miliona Palestinaca uskraćeno pravo povratka zagarantovano Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 194, iz 1948. Godine Palestinca traži da britanska Vlada prihvati svoju istorijsku odgovornost i preuzme konkretne korake kako bi ispravila počinjena nedjela i dovela do ispunjenja predugo čekanih prava na slobodu i nazavisnost Palestinaca", zaključuju u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније