Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Beta ]

09. 11. 2021. 22:47   >>  22:48 1

IZRAELSKA VOJSKA

Razvili sistem prepoznavanja lica radi identifikacije Palestinaca

Izraelska vojska je razvila sistem prepoznavanja lica radi identifikacije Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali, potvrđeno je danas agenciji Frans pres iz izraelske organizacije koja prikuplja svjedočenja vojnika.

Vašington post je prethodno objavio da izraelska vojska koristi tehnologiju "Plavi vuk" već dvije godine, da vojnici fotografišu lica Palestinaca pametnim telefonima i da potom te fotografije šalju u bazu podataka radi procjene da li osobu treba uhapsiti ili ne, na osnovu informacija koje izraelske snage posjeduju.

Američki list se oslonio na svjedočenja nekoliko bivših vojnika data nevladinoj organizaciji "Prekinuti ćutanje", koja se protivi okupaciji Zapadne obale i osuđuje vojne akcije na toj teritoriji okupiranoj od 1967. godine.

Predstavnik te organizacije Ori Givati rekao je Frans presu da vojska šalje svoje pripadnike u patrole po gradovima i selima sa pametnim telefonima, da fotografišu svakog Palestinca koga vide.

Poslije fotografisanja na telefonu se pojavi crveno upozorenje ako bi osobu trebalo uhapsiti, žuto kada je neophodno privremeno pritvaranje prije dodatnih konsultacija, ili zeleno ako za tim nema potrebe.

Vojnici se u tome takmiče i čak nagrađuju.

Zamjenik direktora organizacije "Prekinuti ćutanje" Nadav Vajman rekao je da poruka vojnicima glasi da je "svako neprijatelj" i da "na svakoga moraju sumnjati".

U podijeljenom gradu Hebron, vojska je proširila sistem za prepozavanje lica, tvrdi organizacija "Prekinuti ćutanje".

Jedna Palestinka iz Hebrona rekla je da su građani okruženi kamerama i da se nikome ne dopada da bude pod stalnim nadzorom.

U centru tog grada, pod jakim obezbjeđenjem, živi oko 1.000 jevrejskih naseljenika među 200.000 Palestinaca.

Međutim, na pitanje Frans presa, izraelska vojska je navela da je riječ o rutinskoj bezbjednosnoj operaciji na Zapadnoj obali u cilju borbe protiv terorizma i poboljšanja kvaliteta života Palestinaca, i da ne može da komentariše operativne sposobnosti u tom kontekstu.

Sa druge strane, vojnici koji su svjedočili rekli su da su šokirani stvarima koje se od njih traže.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније