Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

O.Z. [ Beta ]

11. 11. 2021. 16:33   >>  16:34

NA TRI MJESECA

Mađarska uvodi gornju granicu za cijenu goriva - 1,21 euro

Mađarska zbog inflacije uvodi tromjesečno ograničenje rasta cijene goriva na benzinskim pumpama na maksimalnu cijenu od 480 forinti (1,21 euro) po litru, objavila je danas vlada te zemlje.

"Odlučili smo da će od 15. novembra biti ograničen rast cijena benzina i dizela", rekao je Gergelji Guljaš, šef kabineta premijera Viktora Orbana.

To znači da cijena može biti manja od 480 forinti, ali ne i veća, rekao je on na konferenciji za novinare u Budimpešti ukazujući na skok cijena goriva.

Posljednjih nedjelja cijena benzina i dizela prešla je simboličnu granicu od 500 forinti po litru na brojnim benzinskim pumpama u Mađarskoj.

"Uvjereni smo da će mjera koja će biti preispitana poslije tri mjeseca podržati ekonomiju i doprinijeti smanjenju inflacije", rekao je Guljaš.

Benzinske pumpe neće dobijati nadoknade, a akcije mađarske grupe MOL na berzi u Budimpešti pale su za oko 3,5 odsto poslije objave vlade.

Orban koji će poslije 12 godina na vlasti ponovo učestovati na parlamentarnim izborima predviđenim u aprilu iduće godine pod sve većim je kritikama opozicije zbog inflacije.

Inflacija je dostigla 6,5 odsto u oktobru, što je najviši nivo od 2012. u Mađarskoj. Druge evropske zemlje su takođe suočene sa rastom cijena goriva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније