Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ I. P. ]

26. 12. 2021. 15:43   >>  15:47

NOVO PRAVILO

Talibani zabranili ženama da putuju bez pratnje

Talibani su objavili danas da žene koje hoće da putuju na duže distance moraju da budu u pratnji muškarca iz bliže porodice, u novom znaku uvođenja strože politike uprkos prvobitnim obećanjima.


Preporuka koju je objavilo Ministarstvo za promociju vrline i sprečavanje poroka i koje crikuliše na društvenim mrežama takođe poziva vozače da ne primaju u svoja vozila žene koje ne nose "islamski veo".

"Žene koje putuju dalje od 45 milja (72 kilometara) ne mogu da idu bez pratnje jednog bliskog člana porodice", rekao je za Frans pres portparol ministarstva Sadek Akif Muhadžir i dodao da pratilac mora biti muškarac.

Ova direktiva data je nekoliko nedjelja poslije zahtjeva ministarstva upućenog avganistanskim televizijama da više ne emituju serije ili feljtone u kojima igraju žene, i da osiguraju da voditeljke nose "islamski veo".

Talibani ne preciziraju šta misle pod "islamski veo" i da li se radi samo o marami, koju već nosi većina avganistanskih žena, ili o velu koji pokriva više.

Od dolaska na vlast u avgustu talibani su uveli razne restrikcije ženama i djevojčicama uprkos prvobitnim obećanjima prema kojima će njihov režim biti manje strog nego za vrijeme njihove prve vladavine od 1996. do 2001. godine.

U više provincija lokalne vlasti prihvatile su ponovo da otvore škole za djevojčice, iako mnoge djevojčice širom zemlje i dalje ne mogu da idu u školu.

Ranije u decembru ukaz u ime vrhovnog vođe pokreta zatražio je da se poštuju prava žena ali nije pominjao pravo na obrazovanje.

Aktivisti se nadaju da će nastojanja talibana da ih prizna međunarodna zajednica i da ponovo dobiju pomoć neophodnu za zemlju dovesti do toga da naprave ustupke.

Tokom prve vladavine talibani su za žene uveli obavezno nošenje burke. One nijesu mogle da napuste dom bez pratnje muškarca i nijesu imale prava da rade ili da pohađaju školu.
 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније