Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Mina [ B.B. ]

01. 01. 2022. 15:13   >>  15:14

TOKOM 2022.

Poljska preuzela predsjedavanje OEBS-u

Poljska je, na godinu, preuzela predsjedavanje Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), čije je sjedište u Beču.

Šef poljske diplomatije Zbignjeg Rau, najavio je da će u fokusu predsjedavanja Varšave organizacijom koja pokriva zemlje od Vankuvera do Vladivostoka, biti osnovni zadaci OEBS-a.

Rau je, ranije, najavio da će Poljska da se fokusira na podrške rješavanju konflikata i pomoći građanima pogođenim konfliktima, kao i odgovoru na post-kovid izazove, te i jačanje duga saradnje unutar OEBS.

Šef poljske diplomatije, predstavljajući prioritete predsjedavanja OEBS-u, sredinom prošle godine, podsetio je da Helsinška povelja iz 1975.jasno promoviše osnovna prava, ekonomski i socijalni napredak, kao i osiguranje uslova u kojima ljudi mogu živeti u miru, slobodno od pretnji.

Rau je istakao da je obaveta OEBS da zaštiti i podrži i najslabije civile, žene i djecu od posledica konflikata, a za to ima potrebne instrumente.

On je naglasio da će Poljska, tokom predsedavanja OEBS-u, nastaviti aktivnosti koje je započela Švedska.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније