Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ M.M.Lj. ]

18. 01. 2022. 12:28 >> 12:30
1

ASADOV

"Azerbejdžan će prvi čestitati CG na članstvu u EU"

Azerbejdžan će biti prva država koja će Crnoj Gori čestitati na članstvu u EU, kazao je premijer te zemlje Ali Asadov tokom posjete predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića Azerbejdžanu.

Izrazivši zadovoljstvo povodom prve zvanične posjete Republici Azerbejdžan predsjednik Skupštine je kazao da je uvjeren da će dobri bilateralni odnosi dvije zemlje u budućnosti, brojnim inicijativama, biti dodatno unaprijeđeni i osnaženi.

U tom smislu on je naglasio da se, imajući u vidu interese Crne Gore u međunarodnim odnosima u cjelini, uspostavljanje bliže saradnje sa Republikom Azerbejdžan može tretirati kao jedan od važnih aspekata crnogorske vanjske politike.

Naglasivši da je ekonomska saradnja visoko na agendi bilateralnih prioriteta, predsjednik je ukazao i potrebu intenziviranja partnerstva  u oblasti turizma, a posebno u kontekstu povećanja turističke posjećenosti između dvije zemlje, uz uvjerenje da će avio linija na relaciji Baku-Tivat nesumnjivo doprinijeti tom cilju.

„Povećanjem turističke posjećenosti, ukoliko bi pomenta avio linija bila kostantna, a ne samo tokom ljetnje turističe sezone, sigurno bismo doprinijeli tome da se državljani naše dvije zemlje učestalije posjećuju, čime bismo učvrstili prijateljske veze među građanima“, kazao je Bečić.

Potrebi da idemo naprijed i dinamiziramo naše odnose možemo doprinijeti i olakšanjem viznog režima, čime bismo takođe doprinijeli snaženju saradnje u oblasti turizma i povećanju turističkog prometa, ocijenio je Bečić.

On je premijeru Azerbejdžana prenio očekivanje da će saradnja u oblasti vizne liberalizacije biti olakšana, ako se svim crnogorskim državljanima dozvoli ulazak u Azerbejdžan bez vize, dok je to trenutno slučaj samo za državljane sa diplomatskim i službenim pasošima.

Navodeći da je prepoznatljiv odgovoran pristup koji Azerbejdžan pokazuje u kontekstu zdravstvene krize na međunarodnom nivou Bečić je zahvalio na značajnim donacijama koje je Azerbejdžan obezbijedio crnogorskom zdravstvenom sistemu u uslovima krize, te izrazio saučešće zbog žrtava korone u toj zemlji.

Predsjednik Bečić je prenio zaintersovanost MVP-a za organizovanje II bilateralnih i konzularnih konsultacija u narednom periodu, kojom prilikom bismo razmotrili sva pitanja od obostranog interesa za naše resore.

On je kazao da nam je i ekonomska saradnja veoma bitna, što je i potvrđeno održavanjem II Mješovite komisije za ekonomsku saradnju i Poslovnog foruma između privrednika dvije zemlje u Bakuu, krajem juna 2019. U cilju daljeg jačanja ekonomske saradnje, Bečić je ukazao na značaj održavanja III sjednice Mješovite komisije za ekonomsku saradnju, uz zadovoljstvo što smo ćemo, po principu reciprociteta, ovog puta biti mi domaćini.

Premijer Asadov je istakao da je posjeta predsjednika Bečića izuzetno važna za njihovu zemlju, te da smatra da se prijateljski odnosi Azerbejdžana i Crne Gore uspješno razvijaju u različitim oblastima, a da će ova posjeta dati podsticaj proširenju bilateralne saradnje. On je istakao da Crnoj Gori želi svu sreću na putu da postane prva članica Evropske unije.

„Ne možemo da utičemo na odluke EU, ali Azerbejdžan će biti prva država koja će vam čestitati na članstvu u EU“, istakao je Asadov.

Ministar vanjskih poslova Džejhun Bajramov je istakao da Crnu Goru smatraju  izuzetno prijateljskom državom.

„Tačnije, kao zemlju sa kojom imamo nivo odnosa kao sa strateškim partnerima. Pratimo dijalog koji vodite sa Evropskom unijom i radujemo se vašem uspjehu, kao naših prijatelja“, istakao je ministar Bajramov.

Predsjednik Bečić boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti R. Azerbejdžan, na poziv predsjednice Skupštine Sahibe Gafarove.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније