Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

26. 01. 2022. 22:12   >>  22:17 1

BRITANSKI OBAVJEŠTAJAC

"Putin igra poker, ne šah"

Zbog čega ruski predsjednik Vladimir Putin ne želi da ostavi Ukrajinu na miru, možda jer to zapravo ne može, ocijenio je bivši šef britanske spoljne obavještajne službe MI6 Aleks Janger i dodao da Putin igra poker, ne šah.

Kako je večeras prenio Glas Amerike (Voice of America - VoA), Janger je rekao da ne vidi scenario u kojem se Putin povlači, u situaciji kada su sve veći strahovi od ruske invazije Ukrajine.

"Ne vidim kako će se povući, a istovremeno i zadovoljiti očekivanja koja je sam postavio", rekao je Janger u intervjuu za američku televizijsku mrežu ABC.

Ocijenio je i da Putin "igra poker, a ne šah", kako bi stvario različite opcije za sebe.

Britanski zvaničnici su ranije ocijenili da unutar Ukrajine već postoje saradnici ruske vojske koji učestvuju u tekućim akcijama u zemlji.

Ukrajinska bezbjednosna služba je takođe saopštila da u zemlji postoji grupa sabotera koji planiraju napade u graničnim oblastima, a kojima upravljaju ruske specijalne snage.

Pentagon je ranije optužio Rusiju da planira da iscenira napad na stanovnike Ukrajine koji govore ruski i da to onda iskoristi kao izgovor za upad u Ukrajinu.

Rusija negira da planira invaziju na Ukraijinu, uprkos tome što je rasporedila više od 100.000 vojnika duž granice. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Zapad pravi "histeriju" i da nema plana da se krene na Ukrajinu.

Ipak, budući da tenzije na istoku Evrope rastu, zapadni analitičari i diplomate pribojavaju se da će geopolitički sukob doći dotle da će biti nemoguće izbjeći konflikt na terenu, a Putin je sebe doveo u poziciju kada nema nazad, dodaje VoA.

Putin je pokušavao da ojača uticaj Rusije u istočnoj Evropi poslije Hladnog rata. Ključni element tog projekta je zadržavanje uticaja nad Ukrajinom i sprečavanje Kijeva da uđe u NATO.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније