Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Beta ]

19. 05. 2022. 18:53   >>  18:54

IZRAZIO ZABRINUTOST

Makron upozorio da bi rat u Ukrajini mogao da se proširi

Francuski predsjednik Emanuel Makron ponovio je zabrinutost oko rizika širenja ukrajinskog rata na okolne zemlje, prilikom prijema predsjednice Moldavije, susjeda Ukrajine.

"Širenje sukoba na susjedne zemlje ne može biti isključeno", rekao je danas Makron ukazujući na "nedavne incidente" u moldavskom regionu Pridnestrovlju gdje su već stacionirane ruske trupe i gdje su bile eksplozije, prenosi agencija AP.

"Francuska ostaje posebno budna prema bezbjednosnoj situaciji u regionu", rekao je francuski predsjednik.

On je pohvalio pomoć koju Moldavija pruža izbjeglicama iz Ukrajine.

Makron je pozvao evropske vođe da daju brzi prvi odgovor na podnijet zahtjev Moldavije za članstvo u EU.

Moldavska predsjednica Maja Sandu pozdravila je Makronovu "inicijativu" o formiranju evropske političke zajednice, koja bi prema njoj dozvolila Moldaviji da "ubrza" pristup Evropskoj uniji, prenosi Frans pres.

"Pozdravljam inicijativu predsjednika Makrona o formiranju evropske političke zajednice koja će podržati i ubrzati naš proces pristupanja EU", rekla je ona u izjavi sa svojim francuskim kolegom ispred Jelisejske palate.

Ona je rekla da je Moldavija zemlja koja ima evropsku istoriju i koja će bez sumnje imati evropsku budućnost, izrazivši "riješenost" Kišinjeva da postane zemlja članica EU.

Rekla je da razumije da je to dug i kompleksan proces, koji zahtijeva mnogo napora i rada, da Moldavija ne traži da skrati taj put, da je spremna da uloži napor.

Moldavija je 3. marta podnijela zahtjev za članstvo u EU, što je istog dana uradila i Gruzija, dok je Ukrajina podnijela zahtjev 28. februara.

Oko 450.000 ukrajinskih izbjeglica ušlo je u Moldaviju, a desetine hiljada njih, od kojih su polovina djeca, je ostalo, rekla je Sandu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније