Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

T.G. [ N1 ]

20. 05. 2022. 18:34 >> 18:38

NAJVEĆI BROJ DO SADA

U Evropi registrovano više od 100 slučajeva majmunskih boginja

Više od 100 slučajeva majmunskih boginja, virusne infekcije koja je karakteristična za zapadnu i centralnu Afriku, registrovano je u Evropi, a njemački zvaničnici navode da su ovi slučajevi zaražavanja najveći broj do sada zabiljeležen u regionu.

Slučajevi majmunskih boginja su potvrđeni u Ujedinjenom Kraljevstvu, Španiji, Portugaliji, Belgiji, Francuskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji, prenosi Rojters.

Ova bolest, prvo identifikovana kod majmuna, širi se bliskim kontaktom i vrlo rijetki su slučajevi van afričkog kontinenta, zbog čega ovi slučajevi virusa izazivaju zabrinutost.

Naučnici, ipak, ne vjeruju da bi ovi slučajevi mogli da prerastu u pandemiju slično kovidu-19, imajući u vidu da se virus ne širi lako kao SARS-COV-2.

Majmunske boginje su blagi oblik bolesti, a karakteristični simptomi su groznica, kao i osip.

Fabijan Lenderc, iz njemačkog instituta "Robert Koh", nazvao je ove slučajeve vrstom epidemije, ali je ocijenio da ne bi trebalo da traje dugo.

Slučajevi su izolovani, imamo kontakte praćenja i postoje ljekovi i efikasne vakcine koje se mogu koristiti ako bude bilo potrebno, dodao je on.

Nema specifične vakcine za majmunske boginje, ali podaci pokazuju da su vakcine protiv malih boginja efikasne u 85 odsto slučajeva, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije.

Vlasti Velike Britanije ponudile su u vakcine protiv malih boginja zdravstvenim radnicima i drugima koji su bili izloženi ovom virusu.

SZO sazvala je vanredni sastanak jer je u Evropi registrovano više slučajeva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније