Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

T.G. [ Beta ]

20. 05. 2022. 22:41 >> 22:39

KIRIL PETKOV

"Vlada Bugarske neće uraditi ništa zasnovano na spoljnim pritiscima"

Bugarska se drži svog stava blokiranja početka pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije sa Evropskom unijom uprkos rastućem pritisku njenih zapadnih partnera da povuče veto posle ruske invazije na Ukrajinu.

Bugarski premijer Kiril Petkov danas je ponovio svoj stav da njegova vlada neće "uraditi ništa zasnovano na spoljnim pritiscima", samo nekoliko sati pošto je komesar za proširenje Oliver Varheji bugarskim zvaničnicima rekao da se vraća za tri nedelje da traži bugarsko "da" početku pristupnih pregovora.

U video obraćanju naciji Petkov je rekao da će njegova centristička koaliciona vlada djelovati samo na osnovu širokog konsenzusa. On je pozvao predsjednika Rumena Radeva da sazove sastanak nacionalnog savjeta za bezbijednost da se razgovara o sadašnjoj fazi odnosa dva balkanska susjeda.

Sofija se zalaže da Sjeverna Makedonija usvoji ustavne garancije kojim se štite prava Bugara u Sjevernoj Makedoniji kao i da ostvari napredak u istorijskim sporovima i da eliminiše govor mržnje protiv Bugarske.

Petkov je rekao da vlada neće preduzeti nikakve akcije prije nego što se postigne puna saglasnost među svim koalicionim partnerima i prije nego što parlament zauzme čvrst stav.

"Samo Narodna skupština ima konačni legitimni mandat o Sjevernoj Makedoniji i to treba da bude potpuno jasno cijelom bugarskom društvu i stranim partnerima", rekao je Petkov.

Francuski predsjednik Emanuel Makron razgovarao je u srijedu telefonom sa vođama Bugarske i Sjeverne Makedonije da ih pozove da riješe svoj spor.

"Cilj ovih razgovora dok je Francuska predsjedavajuća EU, je da se ohrabre dvije zemlje da brzo razgovaraju o sporu između njih", navedeno je u saopštenju iz Makronove kancelarije.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније