Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ RSE ]

24. 05. 2022. 17:27 >> 17:39

NA GLOBALNOM NIVOU

Amnesty International upozorava na porast ‘državnih pogubljenja’

Prošle godine zabilježen je "zabrinjavajući porast" pogubljenja na globalnom nivou usred ublažavanja ograničenja pandemije, objavio je Amnesty International 24. maja, a Iran je zabilježio najveći broj ubistava koje je odobrila država od 2017.

Globalni broj pogubljenja porastao je za 20 posto tokom 2020., pri čemu je Iran najviše doprinio ovom porastu.

Globalni ukupni broj ne uključuje pogubljenja u Kini, za koje Amnesty vjeruje da ih ima na hiljade, u Sjevernoj Koreji i Vijetnamu.

Od ukupno 579 pogubljenja izvršenih u 18 zemalja prošle godine, Iran je pogubio najmanje 314 ljudi, što je porast u odnosu na 246 u 2020. i najveći broj u četiri godine, navodi Amnesty u svom "Izvještaju o smrtnim presudama i pogubljenjima 2021.".

Organizacija za zaštitu prava rekla je da je veći broj posljedica povećanja broja pogubljenja povezanih s drogom u Iranu.

"Iran zadržava obaveznu smrtnu kaznu za posjedovanje određenih vrsta i količina narkotika, s tim da se broj pogubljenja zabilježenih za kaznena djela povezana s drogom povećao više od pet puta na 132 u 2021. u odnosu na 23 u prethodnoj godini", navodi se u izvještaju.

Takođe je istaknuto povećanje broja pogubljenih žena, koji je porastao s devet na 14 iz godine u godinu.

"Iranske vlasti nastavile su s napadom na prava djece pogubivši tri osobe koje su u vrijeme zločina bile mlađe od 18 godina, suprotno njihovim obavezama prema međunarodnom pravu", navodi se u izvještaju.

Saudijska Arabija je u međuvremenu više nego udvostručila broj pogubljenih prošle godine.

Amnesty takođe spominje da je Saudijska Arabija ove godine pojačala praksu, s pogubljenjem 81 osobe u samo jednom danu u martu.

"Nakon pada broja pogubljenja 2020., Iran i Saudijska Arabija su prošle godine još jednom pojačali svoju primjenu smrtne kazne, uključujući besramno kršenje zabrana na snazi prema međunarodnom zakonu o ljudskim pravima", rekla je Agnes Callamard iz Amnestyja.

Prema dostupnim podacima, Mijanmar, koji je bio u vanrednom stanju, osudio je na smrt oko 90 ljudi.

Najmanje 2.052 smrtne kazne izrečene su prošle godine u 56 zemalja. Veliki porast broja smrtnih kazni zabilježen je u Bangladešu, Indiji, Demokratskoj Republici Kongo, Egiptu i Pakistanu.

Kao dobri stvar, Amnesty je istaknuo ukidanje smrtne kazne u Kazahstanu.

"U decembru je Kazahstan usvojio zakon o ukidanju smrtne kazne za sva krivična djela, koji je stupio na snagu u januaru 2022.", navodi se u izvještaju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније