Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

T.G. [ Beta ]

25. 05. 2022. 14:03   >>  14:01

SI ĐINPING

"Ljudska prava u Kini zaštićena kao nikad prije"

Predsjednik Kine Si Đinping rekao je u razgovoru sa visokom komesarkom Ujedinjenih nacija za ljudska prava Mišel Bašle da su ljudska prava kineskog naroda zaštićena kao nikada ranije i da je je Kina uspješno prokrčila put razvoja ljudskih prava, u skladu sa trendom vremena i njenim nacionalnim uslovima.

Kako je prenijela Kineska medijska grupa (CMG), Bašle je rekla da je Kancelarija visokog komesara spremna da ojača komunikaciju sa Kinom, da razvija saradnju i da uloži zajedničke napore za napredak u oblasti ljudskih prava na globalnom nivou.

"Ovo je prva posjeta visokog komesara UN za ljudska prava Kini u poslednjih 17 godina i pridajem joj veliki značaj i cijenim ovu posjetu", rekla je Bašle koja je s kineskim predsjednikom razgovarala putem video veze.

Kako prenosi CMG, Bašle je navela i da se divi naporima i dostignućima Kine u iskorjenjivanju siromaštva, zaštiti ljudskih prava i ekonomskom i društvenom razvoju i da cijeni važnu ulogu Kine u očuvanju multilateralizma, suočavanju sa klimatskim promjenama i drugim globalnim izazovima.

Si je u razgovoru sa komesarkom UN rekao da je Kina, da bi zajednički unaprijedila međunarodnu zaštitu ljudskih prava i donijela korist ljudima svih zemalja, i da je spremna da se aktivno uključi u dijalog o ljudskim pravima i saradnju sa drugim stranama, na osnovu jednakosti i međusobnog poštovanja, kako bi proširila konsenzus i smanjila razlike.

Najveće je ljudsko pravo da se omogući ljudima da žive srećnim životom, rekao je Si, pozivajući na ulaganje napora da se sprovodi filozofija ljudskih prava koja se fokusira na ljude.

Interesi ljudi su tamo gdje počinje i gdje se završava pitanje ljudskih prava, naglasio je on.

Napominjući da se zemlje međusobno razlikuju po istoriji, kulturi, društvenom uređenju i stepenu ekonomskog i društvenog razvoja, Si je rekao da one moraju da unapređuju i štite ljudska prava u skladu sa svojom nacionalnom realnošću i u skladu sa potrebama svog naroda.

Svi aspekti ljudskih prava treba da budu unaprijeđeni, rekao je Si, dodajući da su ljudska prava sveobuhvatan koncept i da se moraju unapređivati na sveobuhvatan i sistematičan način.

Za zemlje u razvoju, pravo na život i razvoj su primarna ljudska prava, dodao je on.

Si je ukazao da države ne bi smjele da politizuju i instrumentalizuju pitanja vezana za ljudska prava, kao ni da se drže dvostrukih aršina, ali takođe ne smiju ni da se miješaju u unutrašnja pitanja drugih zemalja u kontekstu zaštite ljudskih prava.

On je dodao i da će Kina nastaviti da podržava aktivne napore Ujedinjenih nacija u promovisanju međunarodne zaštite ljudskih prava.

Si je takođe naglasio da treba unaprijediti globalno upravljanje ljudskim pravima, prenosi CMG.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније