Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ BETA ]

26. 05. 2022. 20:00 >> 19:58

BIVŠI PREDSJEDNIK SAD

Donald Tramp pred sudom u Njujorku

Bivši američki predsjednik Donald Tramp moraće da svjedoči u građanskoj istrazi države Njujork o svojoj poslovnoj praksi, odlučio je državni žalbeni sud.

Vijeće od četiri sudije u žalbenom odjeljenju državnog prvostepenog suda potvrdilo je odluku sudije sa Menhetna Artura Engorona od 17. februara, kojom se nameću pozivi za Trampa i njegovo dvoje najstarije djece da daju iskaz u istrazi državne tužiteljke Leticije Džejms, javlja Asošijejted pres.

Tramp je uložio žalbu, tražeći da se ta presuda poništi, a njegovi advokati su tvrdili da je naređenje Trampovima da svedoče prekršilo njihova ustavna prava, jer bi se njihovi odgovori mogli koristiti u paralelnoj krivičnoj istrazi.

„Postojanje krivične istrage ne isključuje građansko otkrivanje srodnih činjenica, pri čemu stranka može iskoristiti privilegiju protiv samooptuživanja“, napisalo je četvoročlano sudsko vijeće, citirajući Peti amandman.
Trampovi i dalje mogu da se žale na presudu Apelacionom sudu.

Tužiteljka Džejms rekla je da je njena istraga pronašla dokaze da je Trampova kompanija koristila "prevarne ili obmanjujuće" procjene imovine, kao što su golf tereni i neboderi, da bi dobila kredite i poreske olakšice.

Današnja presuda mogla bi da znači tešku odluku za Trampa o tome da li da odgovara na pitanja ili da ćuti, pozivajući se na Peti amandman, odnosno na pravo protiv samooptuživanja.

Sve što Tramp kaže u građanskom iskazu moglo bi da se iskoristi protiv njega u krivičnoj istrazi, koju nadgleda kancelarija okružnog tužioca Menhetna.

Na saslušanju pre Engoronove presude od 17. februara Trampovi advokati su tvrdili da je njegovo prisustvo na građanskom svedočenju neprikladan pokušaj da se zaobiđe državni zakon, koji zabranjuje tužiocima da pozovu nekoga da svedoči pred velikom porotom ne dajući mu imunitet.

Advokat iz kancelarije državnog tužioca rekao je Engoronu da nije neobično da se građanska i krivična istraga vode u isto vrijeme, a Engoron je odbio zahtjev advokata da se Trampovima pauziraja građanska istraga do okončanja krivične.

Prošlog ljeta, na osnovu dokaza otkrivenih u građanskoj istrazi tužiteljke Džejms, kancelarija okružnog tužioca Menhetna optužila je Trampovu organizaciju i njenog dugogodišnjeg šefa finansija Alena Vajselberga za poresku prevaru, navodeći da je prikupio više od 1,7 miliona dolara od naknada za knjige.

Vajselberg i kompanija izjasnili su se da nisu krivi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније