Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

27. 05. 2022. 21:27   >>  21:27 1

PROTIV DRŽAVNOG TUŽIOCA

Sudija odbacio Trampovu tužbu i dozvolio nastavak istrage

Savezni sudija odbacio je tužbu bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa protiv državnog tužioca Njujorka Leticije Džejms, dozvoljavajući njenu građansku istragu o njegovoj poslovnoj praksi.

Američki okružni sudija Brenda Sanes je u presudi rekla da je odluku zasnovala na sudskoj praksi koja u većini slučajeva zabranjuje saveznim sudijama da se miješaju u istrage na državnom nivou.

Sanes je donijela presudu nakon što je njujorški tužbeni sud juče presudio da Tramp mora da odgovara na pitanja pod zakletvom u pokrenutoj istrazi, potvrdivši presudu nižeg suda kojom se od njega zahtijeva da učestvuje u izlaganju.

Tramp je Džejms tužio u decembru, neposredno nakon što je ona izdala sudski poziv za njegovo svjedočenje, u pokušaju da okonča njenu trogodišnju istragu.

Bivši republikanski predsjednik je preko svojih advokata naveo da je istraga bila političke prirode i da je Džejms, demokrata, prekršila svoja ustavna prava u "prikrivenom nastojanju da javno omalovaži njega i saradnike".

Džejms je odgovorila da je Trampova tužba iznenadni "kolateralni napad" na njenu istragu i da nema pravne osnove i dokaza koji bi podržali njegovu tvrdnju da je istraga čisto politička.

Na saslušanju 13. maja koje je ubrzalo današnju odluku sudije Sanes, advokat kancelarije džavnog tužioca rekao je da se istraga gasi i da su dokazi iz nje dovoljni za tužbu protiv Trampa, njegove kompanije ili oboje.

Specijalni parnični advokat u Džejmsovoj kancelariji Endrju Amer rekao je da je prikupljena značajna količina dokaza koji bi mogli da podrže pokretanje izvršnog postupka, iako konačna odluka o podnošenju tužbe još nije donijeta.

Amer je dodao da je kancelarija na završetku građanske istrage, za koju je Džejms rekla da je otkrila dokaze da je Trampova kompanija u finansijskim izvještajima dala lažne podatke vrijednosti imovine kao što su neboderi i tereni za golf.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније