Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

27. 05. 2022. 23:39   >>  23:35

REAKCIJA NA GOVOR BLINKENA

Kina kritikuje SAD u vrijeme sve većih tenzija u južnom Pacifiku

Kina je danas kritikovala govor američkog državnog sekretara Entonija Blinkena o odnosima dvije najveće svjetske ekonomske sile, ocijenivši da SAD nastoje da oslabe reputaciju Pekinga.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je da je cilj Blinkenovog govora bio da "obuzda razvoj Kine i održi hegemoniju SAD".

"Što se tiče međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima, koji SAD zagovaraju, svi ljudi mogu da primijete da ona nijesu ništa drugo do pravila koja su formulisale SAD i nekoliko drugih zemalja, u cilju održavanja međunarodnog poretka kojim dominiraju SAD", naveo je Vang.

Dodao je da SAD "uvijek daju prioritet domaćem pravu u odnosu na međunarodno" i da "selektivno primjenjuju međunarodna pravila".

Blinken je juče rekao da administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena želi da uvede međunarodni blok protiv invazije Rusije na Ukrajinu u širu koaliciju radi suprotstavljanja onome što vidi kao ozbiljniju, dugoročnu prijetnju globalnom poretku iz Kine.

Šef američke diplomatije je kazao da Kina predstavlja "glavnu prijetnju" poretku stvorenom poslije Drugog svjetskog rata i da je "jedina zemlja koja ima i namjeru da preoblikuje međunarodni poredak i ekonomsku, diplomatsku, vojnu i tehnološku moć da to učini".

Kina je odbila da osudi rusku invaziju na Ukrajinu, a ne želi ni da je opiše tim terminom. Pojačala je prijetnje samoupravnom ostrvu Tajvan, koje smatra svojom teritorijom, i proširila vojno prisustvo u Južnom kineskom moru.

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji otišao je u južni Pacifik sa bezbjednosnim predlogom čija bi i djelimična realizacija Kini mogla da omogući znatno bliže prisustvo Havajima, Australiji i Novom Zelandu, i strateškoj američkoj teritoriji Guam.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније