Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ R.B. ]

13. 06. 2022. 11:20   >>  11:17 1

PRISTUPANJE EU

Holandija sada podržava početak pregovora sa Albanijom i S. Makedonijom

Holandska vlada sada podržava kandidature Albanije i Sjeverne Makedonije za pristupanje EU iako je 2019. sa Francuskom i Danskom blokirala početak pregovora sa dvije balkanske zemlje.

Vlada i koalicione partije u Predstavničkom domu sada se zalažu da obje zemlje, koje se nadaju početku pregovora o članstvu, pristupe EU, piše holandski NL Tajms.

Početak pregovora sa Skopljem blokira bugarski veto zbog spora oko jezika i istorije dok je napredak Tirane na putu ka EU vezan za napredak Sjeverne Makedonije.

Evropski parlament u maju je tražio od Evropskog savjeta da Albanija i Sjeverna Makedonija počnu pregovarački proces ukazujući na "geostrateški kontekst odnosa sa Rusijom i rusku agresiju na Ukrajinu".

Holandski premijer Mark Rute sada se zalaže da Albanija i Sjeverna Makedonija počnu proces pregovora, izvijestila je holandska TV Telegraf (De Telegraaf).

Rute je 2018. rekao da bi Albanija i Sjeverna Makedonija "oslabile cijelu Uniju" ukazujući na korupciju i nedostatak slobode medija.

Godinu dana kasnije, Holandija je zajedno sa Francuskom i Danskom blokirala početak pregovora o članstvu u EU za obje zemlje.

Hag je promijenio stav, uprkos znatnom padu slobode medija u Albaniji i činjenici da je korupcija, posebno na visokom nivou, i dalje važno pitanje, prenosi EURACTIV.

Rute sada nastoji da dobije podršku širom EU. On je u maju, na konferenciji za štampu sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom, rekao da se svi u EU trude da urade sve što mogu da obezbijede da Zapadni Balkan ostane stabilan i da se nađe rešenje za probleme u regionu, posebno u vezi Sjeverne Makedonije i Bugarske.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније