Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ M.V/N1 ]

24. 06. 2022. 22:53 >> 23:40
1

GUTEREŠ

Svijetu prijeti katastrofa zbog sve veće nestašice hrane

Svijet se suočava sa "katastrofom" zbog sve veće nestašice hrane, rekao je preko video-linka generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš učesnicima sastanka Grupe sedam ekonomski najrazvijenijih zemalja u Berlinu.

Gutereš je rekao da je rat u Ukrajini dodatno poremetio globalno snabdijevanje hranom, koje je već bilo ugroženo klimatskim promjenama, pandemijom korona virusa i velikim ekonomskim razlikama između zemalja i da je proizveo "neviđenu globalnu krizu gladi" koja već pogađa stotine miliona ljudi, navodi agencija AP.

"Postoji realan rizik da će 2022. godine na više mesta u svijetu biti proglašena glad, a 2023. bi mogla biti još gora", saopštio je Gutereš u video-poruci zvaničnicima iz desetina bogatih zemalja i zemalja u razvoju okupljenim u Berlinu, prenosi AP.

Gutereš je napomenuo da će žetva širom Azije, Afrike i Amerike biti pogođena, jer se farmeri širom svijeta trude da se izbore sa rastućim cijenama đubriva i energije.

Istakao je da pregovarači UN rade na sporazumu koji bi Ukrajini omogućio izvoz hrane, uključujući i transport preko Crnog mora i dozvolio Rusiji da plasira hranu i đubrivo na svjetska tržišta bez ograničenja.

"Ovogodišnji problemi pristupa hrani mogli bi postati globalna nestašica hrane naredne godine. Nijedna zemlja neće biti imuna na društvene i ekonomske posljedice takve katastrofe", istakao je Gutereš.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније